"O lume apune si se intrevad, ca prin ceata, contururile nedeslusite ale unei lumi noi," isi incepe Lucian Boia eseul sau despre sfarsitul Occidentului. Viata se schimba, istoria se accelereaza, se produc mutatii tectonice in economia lumii, Occidentul se restrange, in timp ce lumea se egalizeaza, democratia pare a fi intr-un impas. Sunt aceste schimbari semnele declinului Occidentului, ale unei "crize de civilizatie profunde"? Va fi lumea de maine de nerecunoscut pentru omul de astazi?

Lucian Boia dand autografe pentru cititorii HotNews.roFoto: Hotnews

In ultimii ani, Lucian Boia ne-a obisnuit cu cartile si ipotezele sale care sfideaza simtul comun si provoaca acerbe dezbateri intelectuale. "Sfarsitul Occidentului?" nu ii dezminte aceasta faima.

- In acasta carte mi-am propus sa analizez scenarii de viitor in acesta perioada complicata si confuza prin care trece intreaga lume, nu numai Occidentul. Se petrec doua lucruri chiar sub ochii nostri, mai intai o accelerare a istoriei. Occidentul se rupe treptat de propriul lui trecut, chiar fara sa intervina alte civilizatii, fara sa intervina alte cauze. Occidentul de maine nu va mai semana prea mult cu Occidentul de azi. Putem spune de pe acum ca intr-un anume sens va urma un alt stadiu de evolutie.

- Apoi este un al doilea fenomen, procesul de globalizare, ceea ce sinseamna un fel de egalizare pe principiul vaselor comunicante. Acum Occidentul nu mai e capabil sa reprezinte sau sa conduca singur. Ganditi-va la o China care ar ajunge la nivelul lumii occidentale, ar fi o putere mai mai mare decat Statele Unite. Nu inseamna ca asa va fi, ci ca e posibil. Putem risca urmatoarea afirmatie, ponderea Occidentului va fi ceva mai mica.

- Un timp, Occidentul isi va manifesta rolul acesta precumpanitor, poate in masura tot mai mica.

- Nu vad un sfarsit al capitalismului. S-ar putea sa se modifice capitalismul, ar fi si necesar sa fie indiguit, sa fie tinut sub control. Insa nu vad, asa cum s-a vazut odata, in comunism o alternativa la capitalism. Capitalismul ramne singura solutie, sigur cu toate amendamentele pe care ar trebui sa I se aduca.

- Acum, ceea ce se petrece e concret, nu este vorba de imaginar, este vorba de un declin al al Occidentului, daca nu absolut, cel putin relativ, in acord cu restul lumii, este o faza concreta, nu este o faza mitologica.

Lucian Boia a discutat online cu cititorii despre cartea sa si despre Romania prinsa in asamblul acestori schimbari.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Comandati cartea cu autograful autorului la GiftBooks.ro. Puteti obtine transport GRATUIT!