Opera Nationala Bucuresti va prezenta, in 27 mai, premiera operei trans-realista 'Visatorul trezit', de Mihaela Vosganian, al carui libret si text sunt semnate de Varujan Vosganian si Armine Vosganian, un spectacol de familie, despre revelatia depasirii celor trei dimensiuni, anunta Agerpres.

Varujan VosganianFoto: Hotnews

Varujan Vosganian a descris noua montare scenica pe care o lanseaza alaturi de familia sa ca fiind un punct de plecare pentru lumea adevarata, in care oamenii si visele lor se contopesc, iar sentimentul de iubire este inteles altfel.

"Visatorul trezit este, in partitura originala, o lucrare ampla, cu orchestra simfonica, solisti, corp de balet. Aici va fi prezentata o varianta de concert, care se va bucura de prezenta unor artisti renumiti. Tematica este interesata, este vorba despre revelatia pe care o are un om prin intermediul capacitatii sale de a depasi captivitatea celor trei dimensiuni. Este trecerea intr-o alta dimensiune in care energiile pamantului si ale universului stelar care se impreuneaza, acolo unde exista o comunicare neingradita intre om si spiritul universului. Este un fel de panteism in care omul devine parte a universului, intr-o insiruire de sapte scene, fiecare fiind un prag initiatic", a declarat ministrul Economiei.

Potrivit scenaristului 'Visatorul trezit', concertul este dedicat eroilor revoltei din lumea celor trei dimensiuni.

"Aceasta lucrare este dedicata eroilor revoltei din lumea celor trei dimensiuni. Opera propune un punct de plecare in care lumea adevarata, noi si visul nostru, ne facem totuna, iar sentimentul de iubire este inteles altfel, nu ca afectiunea fata de celalalt, ci ca o iubire neconditionata, asemeni a doua planete care se atrag, asemeni legaturii radacinilor copacilor cu apa. Scenariul pe care l-am scris urmeaza sa fie translatat in muzica. Va invit pe toti, luni, de la ora 19.00, la acest concert, care sper ca va face parte din stagiunea permanenta a Operei Nationale Bucuresti", a declarat Varujan Vosganian.

Opera trans-realista intr-un act-prolog si sapte tablouri, 'Visatorul trezit' este o productie a Teatrului National de Opereta 'Ion Dacian', avand co-producator Opera Nationala Bucuresti. Premiera absoluta este prezentata in cadrul Festivalului 'Saptamana Internationala a Muzicii Noi'. Spectacolul este pus in scena de Alexander Hausvater, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

"Este un spectacol de familie, nu este primul. Noi am prezentat o alta opera sub forma de cantata, Isus cu o mie de brate, o lucrare simfonica, cu solisti si cor, dupa poemul cu acelasi nume. Este o lucrare dedicata eroilor Revolutiei din decembrie 89", a adaugat Varujan Vosganian.

Volumul semnat de Varujan Vosganian a fost publicat in 2005, iar premiera operei cu acelasi nume a avut loc in 2008.