Libraria Humanitas de la Cismigiu gazduieste joi, 9 mai, incepand cu ora 19.00, lansarea volumului aparut la Editura Humanitas, Sfarsitul Occidentului? Spre lumea de maine de Lucian Boia. La eveniment vor vorbi Lucian Boia si Gabriel Liiceanu. Evenimentul face parte dintr-o serie dedicata acestui nou volum, fiind urmat de lansarea in cadrul Salonului de carte Bookfest 2013, programata sambata, 1 iunie, ora 12.00 si de o dezbatere care va avea loc la Ateneul Roman,luni, 10 iunie, ora 19.00 - Lucian Boia in dialog cu Gabriel Liiceanu, informeaza editura.

Lucian Boia - Sfarsitul Occidentului? Spre lumea de maineFoto: Humanitas

„Aşa ne-a fost dat: să trăim o epocă de răscruce. Fascinantă sau derutantă, în funcţie de percepţia şi gradul de adaptabilitate ale fiecărui individ. O istorie se încheie şi o alta prinde contur. Nu este sfârşitul lumii, dar e ceva ce oarecum îi seamănă: sfârşitul unei lumi. O lume apune şi se întrevăd, ca prin ceaţă, contururile nedesluşite ale unei lumi noi.“

S-a întâmplat la un moment dat ceva ieşit din comun. Miracolul Occidentului. Ar fi putut să nu se întâmple? Cine poate şti? S-a ivit o civilizaţie altfel decât celelalte, care a împins omenirea pe drumul unde se află astăzi.

Aroganţa Occidentului a fost pe măsură. În raport cu «ceilalţi», puterea lui a atins o cotă înspăimântătoare. Ne dăm seama astăzi că a fost doar o fază a istoriei. Dar a putut să pară – atât de mare ajunsese să fie distanţa – că e un dat fundamental al unei umanităţi ierarhizate.“ - Lucian Boia.