Fanii cartilor lui F. Scott Fitzgerald primesc o veste buna de la editura Polirom care a publicat saptamina aceasta Marele Gatsby in editie limitata, traducere din limba engleza si note de George Volceanov.

Marele Gatsby, F.Scott FitzgeraldFoto: Polirom

Al doilea mare roman in limba engleza al secolului XX, dupa Ulise de James Joyce, asa cum a fost declarat in anul 1999 de suplimentul literar al ziarului The Washington Post, Marele Gatsby a aparut la Polirom in patru editii (2002, 2007, 2011, 2013).

Nick Carraway, un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, impartaseste povestea transformarii lui James Gatz in Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool si apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se implineste insa; ramine povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfasurata odata cu un iluzoriu, nesfirsit American dream.

F. Scott Fitzgerald (1896-1940) s-a nascut in St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de paradis; Polirom, 2005) in 1920, an in care s-a casatorit cu Zelda Sayre, ea insasi scriitoare. S-a bucurat de la bun inceput de o imensa popularitate, dar si de recunoastere critica, fiind considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”.

The Great Gatsby a aparut in anul 1925. Urmatorul mare roman, Tender Is the Night (Blindetea noptii; Polirom, 2001, 2009), a fost publicat in 1934.

Fitzgerald a mai scris The Beautiful and Damned (Cei frumosi si blestemati, 1922; Polirom, 2008) si The Love of the Last Tycoon (Dragostea ultimului magnat, publicat postum, in 1941; Polirom, 2010). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (Povestiri din epoca jazzului, 1922), All the Sad Young Men (Toti acesti tineri tristi, 1926), Babylon Revisited and Other Stories (publicat in 1960 si tradus in colectia „Biblioteca Polirom“ cu titlul Un diamant cit Hotelul Ritz si alte povestiri, 2006). La Editura Polirom a mai aparut volumul de povestiri Strania poveste a lui Benjamin Button si alte intimplari din epoca jazzului (2009), a carui ecranizare a fost distinsa cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA si a obtinut cinci nominalizari la Globul de Aur.

Romanul a fost ecranizat de curind de Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan si Joel Edgerton in rolurile principale. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul va fi lansat in Romania in data de 17 mai, in 3D.

Leonardo DiCaprio revine pe marile ecrane cu un rol memorabil in filmul Marele Gatsby, intr-o adaptare spectaculoasa.

Nick Carraway (Toby Maguire) este atras de lumea misterioasa si plina de bogatii a vecinului sau, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), pe care o considera fascinanta si extravanganta. Curind insa, Nick se trezeste prins in universul lui Gatsby, unde nebunia, obsesia si tragedia pindesc la tot pasul.

Cadrele spectaculoase, costumele si atmosfera romantica a anilor '20 sint sustinute cu realism de efectele 3D ale filmului si interpretarea exceptionala a actorilor. Filmul este distribuit de MediaPro Distribution.