Strada Lipscani din centrul vechi al Bucureştiului a fost invadată marţi seara de mii de iubitori de carte, de toate vârstele, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii, 'Noaptea cărţilor deschise'.

Deschiderea manifestării a fost făcută de primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, care a tăiat panglica inaugurală a târgului de carte şi a promis că va sprijini în continuare astfel de manifestări.

'Ne bucurăm că acest eveniment a avut un asemenea succes. Este o premieră naţională şi vom sprijini în continuare acest tip de acţiuni', a declarat pentru AGERPRES edilul.

În zona BNR a străzii Lipscani au fost expuse 4.500 de cărţi care au fost oferite, gratuit, celor prezenţi.

'Am aflat de această acţiune de pe internet şi îmi place foarte mult să particip la asemenea evenimente. Nu m-am aşteptat să fie aşa aglomerat. Aş vrea să fie mai bine organizat, pentru că altfel, în asemenea aglomeraţie, nu poţi să te bucuri. Am luat două cărţi pe care le-am apucat, nu am putut să aleg. Am reuşit să iau aceste cărţi pentru că am fost printre primii', a spus o studentă de 22 ani.

Un cititor de 72 ani a criticat faptul că toate cărţile expuse au fost aşezate pe jos.

'Cine iubeşte cărţile nu le aruncă pe jos. Le-au călcat în picioare, ca vandalii. Am citit ziarul şi am aflat de acest eveniment. Eu iau cărţi, foarte multe ieftine, dintr-un loc ştiut, cu un leu bucata', a adăugat el.

Reprezentanţii editurii Litera au afirmat că se aşteptau la un asemenea interes din partea oamenilor, mai ales că studiile arată că românii sunt 'la coada Europei' în privinţa achiziţiei de cărţi. ''Fiecare român cheltuie sub 5 euro/ an, pentru cărţi'', au arătat ei.

Ziua Mondială a Cărţii, 23 aprilie, reprezintă o dată simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Cervantes şi Shakespeare. La aceeaşi dată, dar în alţi ani, s-au născut ori au murit scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Zi Mondială a Cărţii, pentru a le aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, pentru a-i încuraja pe toţi cititorii, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.