Marți, 23 aprilie este sarbatorita Ziua Mondială a Cărții. Bucurestiul va marca aceasta zi printr-un eveniment inedit - Noaptea cărţilor deschise - care va avea loc in Centrul vechi. Bucureștenii vor fi întâmpinaţi de mii de cărţi deschise şi desfăşurate pe toată strada Lipscani din Capitală, de la intersecția cu strada Smârdan până la Calea Victoriei. Organizatorii îi vor invita pe toți trecătorii să își aleagă una sau mai multe cărți dintre cele peste 3 000 dăruite de Editura Litera, unul dintre organizatori.

Ziua Mondiala a CartiiFoto: Editura Litera

Noaptea cărţilor deschise va incepe de la ora 18.00 si va dura pana tarziu in noapte.

23 aprilie reprezintă și o dată simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Cervantes şi Shakespeare. La aceeaşi dată, dar în alţi ani, s-au născut ori au murit scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Zi Mondială a Cărţii, pentru a le aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, pentru a-i încuraja pe toti cititorii, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.

Evenimentul va fi deschis de Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 al Bucureştiului.