Institutul Cultural Roman va realiza, impreuna cu editurile si bibliotecile reprezentative si cu autoritatile nationale responsabile in materie, sistemul national al cartilor on-line, care sa poata fi accesat pe Internet de cititorii interesati de pretutindeni.

Directia Generala a Reprezentantelor in Strainatate si Serviciul IT din cadrul ICR vor intocmi, pana la 1 iunie 2013, un raport asupra situatiei actuale a accesibilitatii on-line a publicatiilor din Romania. In prima decada a lunii iunie 2013, ICR va organiza la Bucuresti o reuniune cu liderii institutiilor responsabile la nivelul tarii si cu editurile si bibliotecile implicate, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Demersul porneste de la constatarea faptului ca sistemul on-line a preluat deja multe dintre periodicele publicate odinioara pe hartie. Tot mai multe carti sunt accesibile on-line. Tendinta internationala este de accesare on-line nu numai a periodicelor, ci si a cartilor. In pofida acestei tendinte, nu asistam deloc la „disparitia cartii“, cum se anticipa cu trei – patru decenii in urma. Cartea, ca prezentare organizata a cunoasterii, ramane in actualitate. Ceea ce este de facut se refera la crearea accesului on-line la carti.