Cartea Evreii din Harlau. Istoria unei comunitati de Carol Iancu, aparuta in acest an la Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi va fi lansata miercuri, 3 aprilie 2013, ora 11.30, la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti).

"Evreii din Harlau. Istoria unei comunitati" de Carol IancuFoto: ICR

Harlaul, straveche vatra de cultura si spiritualitate romaneasca, a fost timp de peste 250 de ani si leaganul unei importante comunitati evreiesti. Scrierea istoriei acesteia a insemnat pentru profesorul Carol Iancu, o „datorie a memoriei“ dar si o necesitate stiintifica, deoarece nici un studiu de ansamblu nu i-a fost consacrat pana in prezent localitatii. Bazat pe o vasta documentatie adunata in arhivele din Romania, Franta, Israel si Statele Unite, si pe numeroase marturii orale, volumul de fata relateaza destinul unui grup minoritar care a reprezentat la sfarsitul secolului al XIX-lea peste 50% din populatia localitatii si care a jucat un rol economic deosebit in dezvoltarea sa. Universul religios si cultural, scoala israelito-romana, miscarea sionista, tragedia Soahului, exodul comunitatii sub regimul comunist, atasamentul fata de locurile natale al evreilor harlauani stabiliti in Israel si in alte tari, toate aceste subiecte, tratate cu rigoare si cu pasiune, sunt completate cu numeroase anexe, tabele, documente in facsimil si ilustratii.

Lucrarea va fi prezentata de prof. dr. Vasile Morar, prof. dr. Alexandru-Florin Platon si dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. In deschiderea evenimentului va lua cuvantul prof. dr. Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman. Autorul cartii va fi prezent la eveniment.