Scriitoarea americana de origine romana Alexandra Ares a obtinut in luna martie o distinctie de finalist si o nominalizare la categoria „Romance” a Premiilor Book of The Year 2012, acordate de revista ForeWord Reviews, pentru romanul Visatoarele. Este cel de-al treilea premiu literar cistigat de Ares in ultimii doi ani. In luna mai a acestui an vor fi anuntati cistigatorii fiecarei categorii a Premiilor Book of The Year 2012.

Alexandra Ares: VisatoareleFoto: Polirom

Visatoarele, romanul de debut al Alexandrei Ares, a aparut in anul 2008, la Editura Polirom, in traducerea Larisei Copaceanu, iar patru ani mai tirziu, versiunea engleza a acestuia, Dream Junkies, a fost publicata la Ingenius Books, Smart Media New York, informeaza editura Polirom.

Visatoarele este un roman de dragoste si despre multe alte lucruri (exil, frica de casatorie etc.), pe fundalul unei Americi aflate in declin in timpul presedintelui G.W. Bush, la putina vreme de la declansarea razboiului din Irak.

'Americanii sint foarte rezistenti la orice critica a sistemului, chiar facuta oarecum in gluma, cum am facut eu intentionat in Visatoarele, pentru a face pilula mai putin amara. Foarte multe dintre ideile despre declinul american din Visatoarele (scrisa in perioada 2005-2006) au intrat in discutia publica americana abia cu miscarea Occupy Wall Street si, mai recent, in Op-Ed-urile lui Paul Krugman din The New York Times (Marches of Folly, din martie 2013, de pilda), care discuta despre conformismul american exagerat, mentalitatea de turma si de respect naiv pentru autoritate, care au facut posibil razboiul din Irak. In Visatoarele, eroina principala, Kitty Roman, vrea sa produca un documentar numit USSA, despre similaritatile surprinzatoare dintre totalitarismul comunist si cel corporatist, din SUA", spune Alexandra Ares.

Un roman despre dragoste, dezradacinare, prietenie, speranta si deziluzie, Visatoarele ne prezinta o America in care goana dupa himere contrasteaza dureros cu realitatile dificile ale vietii. Kitty Roman si Desert Rose, protagonistele cartii, ne poarta intr-o calatorie fascinanta prin inima „visului american”, din New Yorkul elitelor intelectuale si artistice in Los Angelesul stelelor de cinema. Desi au istorii, personalitati si ambitii diferite, la capatul drumului le asteapta acelasi lucru: adevarata iubire.

"Piata americana de carte este extraordinar de mare si de diversa, in plina revolutie digitala de la lansarea ebookurilor care an de an cistiga un segment mai mare de cititori, apar cam un milion de carti noi pe an si cam 350.000 de romane, deci orice recunoastere in acest context foarte competitiv nu poate decit sa ma bucure.", declara Alexandra Ares.

Absolventa a Facultatii de Teatrologie din cadrul UNATC Bucuresti, Alexandra Ares a lucrat ca redactor si realizator pentru Redactia Teatru din TVR (1992-1997), realizind zeci de emisiuni Gong, Scena si Maestrii Teatrului Romanesc, printre care: Profil Victor Rebengiuc la 60 de ani (1993), Avignon (1995), Amintiri din viitor (1997) si docudrama „Danaidele” la New York cu George Ivascu (1997). In 1998 a emigrat in Statele Unite, la New York, si a lucrat pentru diverse televiziuni, case de productie si sindicate de stiri americane (1999-2005), pentru Adunarea Generala a ONU (2005) si UNDP (2006). In prezent isi imparte timpul intre Manhattan si Bucuresti si scrie atit in limba engleza, cit si in limba romana. In Romania a mai publicat Exilata in trecut, la Editura Cartea Romaneasca, Sam Shepard, un rebel al rigorii mortale, la Editura Aldine si piesa bilingva Waking Beauty-Frumoasa adormita si trezita, care s-a jucat intr-un spectacol-lectura pe Off-Broadway si a fost distribuita in Drama Bookstore din New York.

La Editura Polirom a mai publicat Viata mea pe net (2012), roman finalist la premiul „USA Best Books” 2011.

Anul trecut, cea mai recenta carte a sa, The Other Girl, inca nepublicata in Romania, a primit distinctia de Cea mai buna novela independenta din SUA la Next Generation Indie Awards, un echivalent al premiilor Sundance pentru carte, la o ceremenie la Plaza Hotel din New York. Alexandra Ares este membru al Pen American Center din SUA si al Uniunii Scriitorilor din Romania, si editoarea fondatoare a magazinului literar Manhattan Chronicles.