Teatrul National "I.L. Caragiale" Bucuresti a realizat in 2012, cu o subventie de 18.523 mii lei, zece productii noi, dintre care cinci spectacole dedicate Anului Caragiale, potrivit bilantului institutiei prezentat joia trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, de directorul Ion Caramitru. Apeland la nume grele ale scenei romanesti, precum Alexandru Dabija, Silviu Purcarete, Horatiu Malaele, Gigi Caciuleanu si Radu Afrim si cu distributii notabile, Nationalul a prezentat doua spectacole in premiera la Sala Mare, unul la Sala Amfiteatru, unul la Sala 99, doua la Sala Atelier, trei spectacole la Sala Mica (inaugurata oficial in octombrie 2012) si unul la Sala Media (inaugurata oficial in decembrie 2012).

Napasta (regia: Radu Afrim), printre premierele TNB in Anul CaragialeFoto: TNB / Adi Bulboaca
  • Premierele TNB in 2012:

Ianuarie:Dor de Eminescu - la Sala Atelier.

Februarie:Baiatul din ultima banca - la Sala Amfiteatru.

Martie:Fata din curcubeu - la Sala 99, apoi Sala Mica; Biloxi Blues - la Sala Atelier.

Iunie:D'ale noastre - la Sala Mare, spectacol realizat in coproductie cu Art Production.

Septembrie: Scrisoarea - la Sala Mare.

Octombrie:Doua loturi si Doi x Doi - la Sala Mica.

Noiembrie:Conul Leonida fata cu reactiunea - la Sala Mica.

Decembrie:Napasta - la Sala Media.

Teatrul National si-a asumat riscul realizarii, in Anul Caragiale 2012, a unei noi integrale Caragiale, potrivit unui comunicat al institutiei, remis Hotnews.ro. Cu spectacole-unicat, care reprezinta, fiecare in felul lui, o provocare, apeland la cinci versiuni regizorale ce apartin unor nume grele ale scenei romanesti: Alexandru Dabija, Silviu Purcarete, Horatiu Malaele, Gigi Caciuleanu, Radu Afrim si cu distributii notabile.

Teatrul National I.L.Caragiale apare in topul clasamentelor celor mai bune spectacole ale anului 2012, cu spectacolele Caragiale.

  • Turneele TNB in 2012:

25 si 26 aprilie 2012, la Sala Mare: la invitatia Teatrului National din Bucuresti s-a concretizat turneul la Bucuresti al Teatrului Csokonai din Debretin, Ungaria, cu spectacolul "Fabulosii barbati inaripati", in regia lui Attila Vidnyanszky in cadrul schimbului bilateral convenit intre cele 2 institutii teatrale.

30 mai 2012 : TNB a prezentat pe scena Teatrului Radnoti din Budapesta un spectacol cu piesa "Lectia" de Eugen Ionesco, in cadrul Acordului de colaborare bilaterala semnat intre cele doua teatre.

31 mai 2012 : recitalul DOR DE EMINESCU prezentat la Budapesta, in sala Teatrului Radnoti, turneu realizat la invitatia ICR Budapesta.

12 octombrie - turneu la Bruxelles, in Sala M de la Bozar, cu AMANTUL de Harold Pinter (regia: Vlad Stanescu), la invitatia EAM Agency Bruxelles.

17, 19, 21 noiembrie 2012 - turneu european cu spectacolul "Dale noastre" la Londra (Cadogan Hall), Paris (Espace Cardin) si Bruxelles (Bozar, Salle M). Turneul a fost sustinut de Ministerul Culturii si Patrimoniului National in cadrul Anului Caragiale 2012 desfasurat sub patronajul ministrului Puiu Hasotti si a fost organizat cu sprijinul agentiei European Artists Management de la Bruxelles, al Ambasadelor Romaniei din cele trei capitale europene, precum si al Institutului Cultural Roman de la Londra.