Imaginea Romaniei nu a fost intinata de protestatarii de la standul tarii noastre la Salonul de Carte de la Paris, considera o serie de personalitati culturale prezente la eveniment, care au subliniat ca a fost vorba despre un eveniment nefericit, iar atentia trebuie sa se concentreze pe "spectacolul" literaturii romane sustinut la un astfel de targ de carte.

"Acest lucru nu inseamna mare lucru pentru imaginea noastra. A fost un sparanghel toata chestia, dar ca bausera era evident", a declarat vineri, pentru Agerpres, ambasadorul Romaniei la UNESCO, profesorul Nicolae Manolescu.

"Cei mai multi se perindasera pe la standul Romaniei si bausera. E vin bun, de Prahova", a mai spus, cu umorul care il caracterizeaza, Manolescu.

La randul sau, Irene Arsene, directorul Curtea Veche Publishing, a declarat ca a fost o deschidere cum n-a mai vazut pana acum, desi a fost la multe targuri.

"A fost un incident nefericit, provocat, dupa parerea mea, de niste tineri, unii asa-zisi artisti, altii poate in numele asociatiilor romane de peste tot, niste tineri si suficient de bine montati si bahic, probabil beti, s-o spunem pe romaneste", a afirmat Arsene.

Ea a mentionat ca, din fericire, dupa o interventie destul de scurta si eficienta lucrurile au revenit la normal.

Academicianul Eugen Simion considera ca nu trebuie sa se faca un caz din acest incident "penibil".

"Trebuie sa vorbim, de fapt, despre un mare spectacol al literaturii romane sustinut la un astfel de targ de carte. Am fost uimit sa vad ca exista o intreaga literatura romana tradusa intr-o limba de mare circulatie, incat a vorbi la infinit despre niste indivizi, inca o data, foarte dubiosi, care au vrut sa se bage in seama, dar, de fapt, n-au reusit, nu inseamna nimic. Ramane faptul ca Romania a fost in prim-plan la Paris. Acesta este important", a spus Simion.

Olivia Horvath, seful Directiei relatii publice de la ICR Paris, a declarat, la randul sau, ca ea a fost aceea care a chemat fortele de ordine ale "Salon du livre" pentru a-i indeparta pe protestatari.

Si Serge, fiul marelui dirijor, Sergiu Celibidache, a caracterizat drept penibil si deranjant incidentul din fata standului Romaniei.

"Ma simt jenat si deranjat sa vad o demonstratie, cand presedintele Frantei da atentie Romaniei", a declarat, joi seara, pentru Agerpres, fiul marelui dirijor.

Anterior sosirii presedintelui francez Francois Hollande la Salonul de Carte de la Paris, un grup de tineri a protestat in fata pavilionului romanesc, declarand ca lupta impotriva politizarii ICR. Acestia purtau masti cu chipurile lui Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Neagu Djuvara si Andrei Plesu.