Invitat in studioul RFI de la Salonul de Carte de la Paris, ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a precizat ca invitatia pentru scriitorii romani a venit din partea Frantei si ca nu doreste sa le faca publicitate.

Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la BucurestiFoto: HotNews.ro

"Eu sunt mai atent si am mai mult respect pentru interesul general pentru ca, printr-o luare de pozitie oarecare, sa fac publicitate absentilor. Prin definitie, absentii gresesc intotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul ma bucur ca marea majoritate a autorilor au acceptat. Reamintesc ca invitatia pentru acesti autori a venit din partea Frantei. Deci cu atat mai rau pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau sa le fac publicitate", a mai declarat Philippe Gustin, in emisiunea speciala a lui Luca Niculescu, ce l-a avut invitat si pe ambasadorul roman la Paris, Bogdan Mazuru.

De altfel, pentru a continua "fronda" unor scriitori precum Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu sau Mircea Cartarescu, mai multi tineri ce purtau masti cu chipul acestora au protestat joi seara, chiar la deschiderea Salonului. S-au declarat a fi artisti romani si straini, iar in mini-manifestul intitulat "ICR-OFF" au denuntat noua conducere a Institutului Cultural Roman. In cele din urma, cei cativa tineri au fost evacuati, inainte de venirea presedintelui Francois Hollande la standul Romaniei.

"E normal ca intr-o democratie sa fie exprimate toate opiniile. Dar asta trebuie sa se faca respectandu-i pe ceilalti si mai ales respectandu-I pe cei care reprezinta Statul", a declarat la RFI Philippe Gustin, care a mai explicat si ca e normal sa existe un nivel minim de securitate. "Dar sa nu stricam ceea ce trebuie sa fie un eveniment minunat pentru Romania, pentru relatiile dintre Romania si Franta si pentru imaginea Romaniei in Franta", a insistat el.

Continuarea pe www.rfi.ro.