Poetă, romancieră şi eseistă, Nicole Brossard primeste anul acesta Premiul international al literaturii francophone Benjamin Fondane. Pavilionul Romaniei din cadrul Salonului de carte de la Paris va gazdui festivitatea de decernare a premiului sambata 23 martie la ora 17.00.

Premiul Benjamin FondaneFoto: ICR

Institutul Cultural Român de la Paris în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) acordă anual, începând din 2006, Premiul internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane.

Intre nominalizatii din acest an pentru acest premiu se numara: Bluma Finkelstein (Israel), Luis Mizon (Chile), Nicole Brossard (Quebec) și Rodica Draghincescu (România). Juriul a declarat-o câştigătoare pe Nicole Brossard.

Nicole Brossard s-a născut în 1943 la Montréal. După apariţia primei sale colecţii de poeme, în 1965, a publicat aproximativ 30 de cărţi printre care Le désert mauve, Cahier de roses et de civilisation, La lettre aérienne, Ardeur. Dublu laureată a Premiului Guvernatorului general, (1974, 1984) pentru poezie, ea se numără printre liderii unei generaţii care a adus un suflu nou poeziei quebecoase în anii `70. În 1965, ea devenit cofondatore a revistei literare La Barre du Jour şi, în 1976, ziarul feminist Les Têtes de Pioche. În 1976, ea co-realizează filmul Some American Feminists. În 1991, ea publică, împreună cu Lisette Girouard, Anthologie de la poésie des femmes au Québec (Des origines à nos jours) iar în 2002 Poèmes à dire la francophonie. În 1991, primeşte premiul Athanase-David, cea mai înaltă distincţie literară din Quebec şi este primită în Academia literelor din Quebec. În 1999, ea primeşte pentru a doua oară Marele premiu al Festivalului internaţional de poezie Trois-Rivières pentru volumele sale Musée de l’os et de l’eau şi Au présent des veines. În 2006, primeşte premiul Molson oferit de Conseil des Arts du Canada.

O anthologie a poeziei sale a apărut în 2008 sub titlul D’aube et de civilisation, urmată, în 2009, de alte două antologii de poezie : Mobility of Light (Laurier Press) şi Selections : the Poetry of Nicole Brossard la Presses de l’Université de Californie. Cărţile sale sunt traduse în mai multe limbi : engleză, spaniolă, catalană, germană, slovenă, norvegiană, japoneză, italiană etc. Cel mai nou volum al său este Piano blanc (2010), care va fi publicat în varianta tradusă în limba engleză în primăvara anului 2013. În 2010, a primit titlul de ofiţer al ordinului de Canada. Revista Universităţii din Quebec din Montréal Voix et images, a consacrat cu puţin timp în urmă un număr operei sale poetice. Nicole Brossard trăieşte la Montréal.

Premiul va fi înmânat de doamna Imma Tor, OIF, Director a.i. pentru Diversitate si dezvoltare culturală în cadrul OIF, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.