Seara japoneza, o serie de evenimente dedicate literaturii si culturii japoneze, debuteaza la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38) joi, 21 martie, ora 19.00 cu dezbaterea Yasunari Kawabata, esenta spiritului japonez, prilej cu care se va lansa volumul de povestiri Valsul florilor, recent aparut la Editura Humanitas Fiction, in colectia „Raftul Denisei“, coordonata de Denisa Comanescu, informeaza editura.

Seara japonezaFoto: Humanitas

Invitatii acestei prime dezbateri sunt: Nobumitsu Takamatsu, atasat cultural al Ambasadei Japoniei in Romania, Elisabeta Lasconi, critic literar si Serban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Romano-Japoneze. Kana Hashimoto, actrita a Teatrului National din Bucuresti, va citi un fragment din nuvela care da titlul volumului,Valsul florilor, considerata una dintre capodoperele lui Kawabata. Moderatorul intalnirii este Andreea Rasuceanu, redactor Humanitas Fiction.

Yasunari Kawabata este unul dintre cei mai importanti scriitori ai literaturii universale si primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel, in 1968, motivatia juriului fiind „maiestria lui literara, care exprima cu mare sensibilitate esenta spiritului japonez".

Valsul florilor reuneste noua din cele mai frumoase povestiri semnate de Yasunari Kawabata, unele dintre ele, ca Valsul florilor sau Norii de dimineata, fiind traduse pentru prima data intr-o limba europeana. Le avem in romaneste prin excelenta traducere a Corneliei Daniela Lupsa.

Povestirile din volum au, in ciuda dimensiunilor reduse, calitatile stilistice ale unor capodopere, in care fiecare cuvant are forta de a evoca un intreg univers, o fresca a culturii si civilizatiei nipone:Valsul florilor este povestea emotionanta a pasiunii obsesive pentru dans. Hoshie, Suzuko si Nanjō au crescut in spiritul sacrificării personale in numele unui scop mai inalt, cel artistic. Personajele povestirii sunt prinse ca intr-un dans al vietii, uneori hieratic si spectaculos, alteori morbid si frizand pierderea luciditatii, pentru ca, la final, disciplina de fier a acestei arte, reflectate asupra personalitatii fiecaruia, sa-si spuna cuvantul. Avand frumusetea echivoca si enigmatica a stampelor lui Hiroshige, maestrul peisajului nipon, Un sir de copaci dezvaluie, dincolo de metafora inexplicabilei desfrunziri a unor arbori de ginkgo, drama din sanul unei familii. Prima zapada pe Fuji relateaza intalnirea dureroasa a unui cuplu despartit de mult, care a trecut, separat, prin tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, dar si printr-o serie de drame personale. Tacerea, una dintre cele mai acute proze ale volumului, e o poveste-in-poveste, despre pasiunea pentru scris si consecintele, uneori dramatice, ale acesteia, iar Norii de dimineata surprinde dragostea unei eleve pentru profesoara sa de literatura japoneza.

Seara japoneza va fi organizata in fiecare luna avand ca punct de plecare un volum recent aparut din opera unui scriitor japonez. Aceste dezbateri sunt realizate cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania, JTI - Romania si al Centrului de Studii Romano-Japoneze.