Regizorul Radu Jude se solidarizeaza cu scriitorul Filip Florian, jignit intr-un comunicat oficial al Institutului Cultural Roman condus de Andrei Marga. "Am ramas siderat vazind ca, intr-un comunicat oficial al Institutului Cultural Roman, Filip Florian e executat in pur stil stalinist pentru afirmatiile sale legate de activitatea ICR sub conducerea lui Andrei Marga", scrie Radu Jude intr-un articol publicat de Contributors.ro, anuntand ca nu va mai colabora in nici un fel cu ICR "cita vreme acesta e condus de un personaj atit de sinistru".

"Se spune despre Filip Florian in textul semnat de Biroul de Presa ICR ca “bate cimpii”, ca “probeaza incultura”, ca e un personaj “de carton”, ca “ar fi cazul sa fie tradus in virtutea valorii, nu a subventiei”, ca informarea lui este “jalnica” iar nivelul lui de cultura este, la fel, “jalnic”. Nu e cazul sa demonstrez eu ca lucrurile nu stau asa si ca Filip Florian e un scriitor de valoare, ca e cultivat etc. Asta nici nu are importanta. Problema cea mai grava este ca intr-un comunicat oficial o institutie a statului isi permite sa jigneasca intr-un asemenea hal un cetatean roman. Asta mi se pare cu adevarat inadmisibil. Si ar fi inacceptabil chiar daca Filip Florian ar fi un om incult si un scriitor prost", mai scrie Radu Jude.

Reamintim ca Filip Florian l-a acuzat pe Marga de intretinerea cultului propriei personalitati la ICR intr-un interviu pentru Observator Cultural. In replica, intr-o reactie transmisa revistei, ICR il descrie pe scriitor drept "un personaj de carton", cu un nivel "jalnic de cultura".

Intr-un alt comunicat de presa al institutiei, Marga foloseste cuvinte dure la adresa lui Andrei Plesu, care a refuzat participarea la Salonul de carte de la Paris pentru a nu-si asocia imaginea cu cea a lui Andrei Marga: "Andrei Plesu se lasa vizibil furat de cuvinte si zvonuri si nu mai gaseste sub picioare realitatea. Cand va avea pacienta sa verifice vorbele sale isi va putea da seama cat de goale sunt".

UPDATE: Si coregraful Cosmin Manolescu isi exprima indignarea fata de modul in care e condus ICR si cere demisia lui Andrei Marga:

Comunicat de Presa

Tinand cont de managementul defectuos al actualului Institut Cultural Roman (vezi modul deficitar in care fost organizat ultimul concurs de proiecte culturale, calitatea slaba a proiectelor selectionate, transformarea proiectelor ne-eligibile in parteneriate strategice, deschiderea filialelor mioritice), precum si de atitudinea virulenta si jignitoare a echipei de conducere la adresa artistilor romani (vezi comunicatele de presa recente referitoare la scriitorii Florian Filip si Andrei Plesu) declar public pe aceasta cale, ca, in calitate de artist si manager cultural nu voi mai colabora cu ICR si filialele sale din strainatate, atat timp cat aceasta institutie va fi condusa de un personaj sinistru si odios ca Andrei Marga.

Este regretabil ca una din putinele institutii publice de cultura din Romania care a functionat si a reprezentat cu succes tara noastra pe plan internationala pina in 2013, se transforma prin persoana si viziunea dlui. Marga intr-o institutie puternic politizata, ce acorda prioritate caloriferului, motivelor folclorice si dezbaterilor despre constitutia Romaniei (vezi recenta masa rotunda organizata la ICR pe data de 26 martie cu participarea unor oameni politici). Cer public demisia dlui. Marga din functia de Presedinte ICR, care prin limbajul de lemn si tonul agresiv aduce deservicii mari de imaginii culturii romanesti.

Cosmin Manolescu,

coregraf si manager cultural de carton

director artistic ZonaD - studio Paradis Serial

Festival E-Motional: corpuri si orase in miscare

director executiv

Fundatia Gabriela Tudor

coordonator proiect european E-Motional Bodies & Cities