Cea de-a doua ediție a Salonului de Carte Bookfest Timisoara va avea loc în perioada 14-17 martie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT) din Bd-ul Eroilor de la Tisa nr. 22, informeaza Asociația Editorilor din România.

În cele patru zile ale salonului vizitatorii vor avea ocazia să se întâlnească atât cu cele mai importante cărți ale momentului, cât și cu unii dintre cei mai memorabili autori. Timișorenii sunt așteptați cu o ofertă de peste 15.000 de volume la cele mai bune prețuri și din cele mai variate domenii. Vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din țară și din Timișoara (Editura All, Curtea Veche Publishing, Editura Excelsior Art, Editura Herald, Editura Humanitas, Editurile Lider și Muzicală, Meteor Press, Editurile Polirom și Cartea Românească, Editura Rao, Editura Ponte, Editura Trei, Editura Universității de Vest), dar și distribuitori precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România) și Cartea de Nisip. Nu în ultimul rând, părinții vor putea găsi cele mai frumoase daruri pentru copii la standurile editurilor Corint Junior și Gama.

Încă din primele zile, salonul va fi vizitat de personalități marcante ale culturii actuale, pentru a se întâlni cu publicul pasionat de lectură. Pe 15 martie, de la ora 18:00, cititorii vor putea participa la o întâlnire cu autorul mexican Juan Pablo Villalobos. Prozator, eseist şi critic literar, acesta obişnuieşte să abordeze în textele sale teme surprinzător de diverse, de la influența avangardei asupra operei lui César Aira la „tangologie”, și de la teme erotice la literatura latino-americană în prima jumătate a secolului al XX-lea. A fost bursier al programului Alßan, finanţat de Uniunea Europeană, şi a obţinut un doctorat în teoria literaturii şi în literatură comparată la Universitatea Autonomă din Barcelona. De origine mexicană, trăieşte de câţiva ani în Brazilia. Fiesta în bârlog, prima sa carte, a făcut vâlvă în toată lumea de îndată ce a apărut, ajungând direct pe lista scurtă pentru Guardian First Book Award şi la puţin peste un an fiind deja publicată în 15 ţări.

În ultima zi a salonului, cel mai bine vândut autor al momentului în România, Lucian Boia, va participa la o discuție cu cititorii despre „De ce este România altfel?” (discuție omonimă cu titlul ultimei sale cărți). Opera lui Lucian Boia este foarte vastă și variată, cuprinzând numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

Un alt eveniment ce nu trebuie ratat este dezbaterea cărții cardinalului Giangfranco Ravasi, Întrebări privitoare la credință - 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred și ale celor care nu cred” (Editura Humanitas). Dezbaterea va avea loc vineri, 15 martie, la ora 16:00 și va fi moderată de preotul Nikola Laus, secretar al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara. Gianfranco Ravasi este cercetător al Bibliei cu o largă recunoaştere internaţională, teolog, ebraist şi arheolog şi, din anul 2010, cardinal, având șanse de a fi următorul ocupant al scaunului pontifical.

Așa cum se obișnuiește la Salonul de Carte Bookfest, cei care vor hotărî să poposească printre cărți vor avea ocazia să intre gratuit la cinematograful de artă Bookfest, unde vor putea viziona filme premiate la festivaluri internaționale importante.

Salonul va include și o expoziție comună de fotografie a artiștilor Lucian Ionică, Mihai Zegrea și Dan Buruleanu, reunind lucrări din seriile de imagini intitulate Călătoria și Capadochia, respectiv o serie de metafore fotografice.

Intrarea în cadrul salonului, cât și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia va fi gratuită, informeaza organizatorii.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România, ajuns deja la a opta ediţie, singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Anul trecut invitatul de onoare al Salonului Internaţional de Carte a fost Franța, iar publicul a avut ocazia să se întâlnească cu personalităţi importante ale culturii contemporane franceze ca Bernard Pivot sau Michel Houellebecq. Circa 90.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 (30 mai - 03 iunie), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice, evenimente interactive). Anul acesta invitat de onoare va fi literatura germană prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în cadrul proiectului Trei țări, aceeași limbă.

Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș.