Editura Vremea anunta lansarea celui mai recent volum aparut in colectia Autori romani, Cu dragoste despre un popor de cuci, semnat de Irina Pavlovici. Romanul de debut al autoarei, care traieste in prezent la Paris, este inspirat de universul plin de viaţă şi de haz, multicolor, pitoresc al comunităţii române din capitala Frantei.

Cu dragoste despre un popor de cuci, de Irina PavloviciFoto: editura Vremea

Evenimentul va avea loc pe 14 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38, București). Alături de autoare vor fi prezenți scriitorul Florin Iaru și Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea.

Emigrată în 1993, foarte tânără, Irina Pavlovici trăieşte la Paris. Absolventă a Facultăţii de Matematică din Bucureşti, este posesoarea unui master în finanţe internaţionale la HEC (École de Hautes Études Commerciales) din Paris. Ce a putut-o îndemna pe această matematiciană de formaţie, înzestrată cu un spirit ascuţit şi precis, să se lanseze în aventura literară concretizată în paginile acestui mic roman de debut? Răspunsul poate fi simplu: însuşi universul plin de viaţă şi de haz, multicolor, pitoresc al comunităţii române din Paris.

"Irina Pavlovici reuşeşte, sub o aparenţă frivolă, să atingă, cu umor şi vervă, câteva „chestiuni arzătoare” ale exilului şi… feminităţii", scrie Iaromira Popovici, jurnalist

"Am apreciat, aş spune, în găduinţa şi tandreţea sarcasmului în portretizări şi descrieri de situaţii pariziene şi bucureştene. Dacă extrag episoadele cu ţiganii din metrou, oricine ar putea spune că este vorba de românii de aici. Scrie bine, cu uşurinţă, şi reuşeşte să acopere aproape tot ceea ce îl preocupă şi îl diferenţiază pe emigrant de românii rămaşi acasă sau de băştinaşii ţării de adopţie.

Mi-au plăcut atât happy-endul cât şi dragostea şi ataşamentul ei faţă de Acasă. Nu mă aşteptam ca, plecată de atâta vreme, să fie atât de ataşată şi, pe undeva, generoasă. Generoasă cu tot ce reprezintă trecutul şi prezentul ei.

Cred că va avea succes nu numai la Paris, dar şi printre românii de acasă din generaţia ei sau a celor care au visat sau visează să se strămute pe alte meleaguri. Scrie clar, articulat, inteligent. Felicitări." Medeea Ionescu, critic teatral, astăzi în Canada.