Gala premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) din acest an va avea loc la Iaşi, în data de 13 mai, informeaza Mediafax citandu-l pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi Cristian Adomniţei, costul evenimentului fiind estimat la peste 900.000 de lei. Ar fi pentru a doua oara cand o gala UNITER se desfasoara in afara Bucurestiului. Prima editie desfasurata in afara Bucurestiului a fost in 2007 la Sibiu, când oraşul a fost desemnat Capitală culturală europeană.

"Ideea de a organiza Gala UNITER la Iaşi am avut-o mai demult. Cunosc bine istoria oraşului, iar în prezent nu consider că există un spaţiu mai frumos şi mai generos pentru gala noastră decât Teatrul Naţional din Iaşi", a afirmat Ion Caramitru.

GALA PREMIILOR UNITER se desfasoara anual, incepand din 1991, acordand distinctiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic incheiat. Decernarea premiilor se face dupa principiul nominalizarilor stabilite de un juriu de selectie. Dintre aceste nominalizari, un alt juriu decide, in seara Galei, prin vot secret, castigatorul fiecarui premiu.

PREMIILE UNITER se acorda pentru:

Cel mai bun spectacol

Cel mai bun regizor

Cel mai bun scenograf

Cel mai bun actor in rol principal

Cea mai buna actrita in rol principal

Cel mai bun actor in rol secundar

Cea mai buna actrita in rol secundar

Critica teatrala

Teatru radiofonic

Teatru TV

Debut

Senatul UNITER decerneaza: Premiul pentru intreaga activitate - actrita, actor, scenografie, critica si istorie teatrala, regie

Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie in arta spectacolului, pentru teatrul de papusi si marionete, pentru teatrul de revista, pentru muzica de teatru, pentru performanta in domeniul nonverbal

Premiul de Excelenta

Premii decernate în cadrul Galei:

Premiul MECENA

Premiul special al Presedintelui Uniter

Premiul pentru "Cea mai buna piesa romaneasca a anului"

Premiul Consiliul Britanic

Trofeul care insoteste premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan.