Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca va realiza o harta interactiva cu operele de arta romanesti aflate in diverse spatii publice si muzee din Europa. Harta va cuprinde atit monumente de arhitectura, cit si opere realizate de artisti plastici romani precum Constantin Brancusi, spune MAE intr-un comunicat.

Harta va prezenta monumentele de arhitectura detinute de statul roman in strainatate si folosite ca sedii de ambasada, precum Palatul Morzin din Praga, sau institute culturale, cum ar fi Accademia di Romania din Roma. Monoplanul Vuia I si avionul cu reactie al lui Henri Coanda, aflate la Musee de l'Air et de l'Espace din Le Bourget (Franta) se numara printre exponatele ce vor aparea pe harta.

Expozitia virtuala va include opere de arta precum cele gazduite de Atelierul lui Constantin Brancusi din Paris, sculptura acestuia, "Le grand coq", aflata in parcul Fundatiei Gianadda din Martigny (Elvetia) sau colectia de 37 de lucrari semnata de Victor Brauner, aflata la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Strasbourg.

Donatiile facute de Romania la Consiliul Europei (Constantin Brancusi - "Rugaciune", sculptura amplasata la intrarea in Hemiciclul Palatului Europei; Ion Mandrescu - "Omul - timp si spatiu", sculptura amplasata in fata Biroului Secretarului General al Consiliului Europei, Titiana Comsa - Tapiterie reprezentand doi pauni) vor aparea pe harta interactiva ce va fi realizata de MAE.

Vezi in documentul atasat lista operelor de arta reprezentative pentru Romania