Dirijorul Franz Welser-Most, 52 de ani, a triumfat pentru a doua oara, dupa 2011, la bagheta concertului de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice de la Viena, concertul de muzica clasica cel mai mediatizat din lume si dedicat valsului, polkai si marsului familiei Strauss, relateaza AFP.

Orchestra filarmonica din Viena, concert de Anul Nou 2013Foto: Agerpres/AP

Pentru cea de-a 73-a editie a concertului de Anul Nou in "sala de aur" al prestigiosului Musikverein, constructie din secolul 19, dirijorul si muzicienii Filarmonicii au fost ovationati indelung de public.

Concertul a fost transmis in direct de radiouri si televiziuni intr-un numar record de 81 de tari, de la Africa de Sud la Venezuela, trecand prin peste 40 de tari europene, India, Coreea de Sud, SUA, India. Audienta mondiala a depasit 50 de milioane de oameni.

La final, ca in fiecare an, a fost interpretat cel mai cunoscut vals, "Dunarea Albastra", compus de Johann Strauss fiul, urmat de "Marsul lui Radetzky" de Johann Strauss tatal.

Concertul i-a celebrat si pe Richard Wagner si Giuseppe Verdi cu prilejul bicentenarului nasterii lor, in 2013.

Dirijorul purtand palarie de bucatar la concertul de Anul Nou

Dirijorul purtand palarie de bucatar la concertul de Anul Nou

Foto: Agerpres/AP

Orchestra filarmonica a tinut sa marcheze fidelitatea sa fata de dinastia muzicala a familiei Strauss invitand-o la concert pe stra-stranepoata lui Strauss, Hedwig Aigner-Strauss, in varsta de 90 de ani.

Dirijorul a distrat publicul oferindu-le jucarii de plus unor interpreti in timpul spectacolului, el fiind la randul sau recompensat cu o boneta de bucatar.

Biletele la concert au fost achizitionate cu un an in avans.

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice de la Viena are loc in fiecare an in dimineata zilei de 1 ianuarie, in Sala Musikverein impodobita cu mii de flori daruite de orasul San Remo (Italia).

Pretul biletelor variaza intre 30 de euro si 940 de euro, dar ca urmare a numarului extrem de mare de melomani care doresc sa participe la concert, biletele se obtin numai prin tragere la sorti, potrivit Agerpres.

In ciuda regulilor stricte, multe dintre locurile din sala de concert sunt rezervate de familii importante din Austria, care isi transmit dreptul de a participa la concert din generatie in generatie. Muzica din concert este, in principal, cea a compozitorilor Johann Strauss, Johann Strauss -fiul, Josef Strauss si Eduard Strauss.

Valsul "La frumoasa Dunare albastra", compus in 1866, a devenit un simbol muzical al Austriei. Cand stranepoata lui Strauss, Alice von Meyszner-Strauss, i-a cerut compozitorului Johannes Brahms un autograf pe evantai, acesta a scris primele note din valsul "La frumoasa Dunare albastra", adaugand apoi "din pacate, nu de Johannes Brahms".

"Marsul Radetzky", compus in anul 1848, in onoarea feldmaresalului Radetzky, cu ocazia victoriei pe care armata aflata sub comanda acestuia a repurtat-o la Custozza impotriva revolutionarilor italieni, face parte in mod traditional din programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena si a incheiat, si in acest an, prestigiosul eveniment muzical.