Cele sapte filiale ale Institutului Cultural Roman (ICR) din provinciile istorice ale Romaniei vor fi inaugurate incepand cu luna ianuarie 2013, conform strategiei expuse in documentul "Programele Institutului Cultural Roman", potrivit unui comunicat al ICR, citat de Mediafax.

Astfel, Filiala Moldova, cu sediul la Iasi, va fi inaugurata pe 14 ianuarie 2013 (director: Cassian Maria Spiridon; director adjunct: Marius Chelaru), Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, va fi inaugurata pe 16 ianuarie 2013, Filiala Banat-Crisana, cu sediul la Arad, va fi inaugurata pe 24 ianuarie 2013 (director: Gheorghe Schwartz; director adjunct: Lucian Alexiu), Filiala Oltenia, cu sediul la Targu-Jiu, va fi inaugurata pe 25 ianuarie 2013 (director: Ion Deaconescu; director adjunct: Marilena Parvulescu).

Filialele cu sediul la Craiova, Cluj-Napoca si Baia Mare vor fi deschise in luna februarie. Un calendar al evenimentelor este in lucru si va fi facut public la inceputul lunii ianuarie. Filiala Oltenia, cu sediul la Craiova, il va avea ca director pe Gabriel Cosoveanu si ca director adjunct pe Marcel Voinea, Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca, o va avea ca director pe Irina Petras, iar directorul adjunct va fi Pompei Cocean, iar Filiala Maramures, cu sediul la Baia Mare, o va avea ca director pe Florica Bud.

Printre obiectivele filialelor nou infiintate se numara: diseminarea informatiilor referitoare la programele Institutului Cultural Roman si oportunitatile oferite de ICR creatorilor romani si operatorilor culturali din Romania; incurajarea si sprijinirea formelor de cultura din provinciile istorice ale tarii; cooperarea cu institutele culturale romanesti din strainatate in vederea promovarii valorilor competitive create in aceste spatii; cooperarea cu teatre, opere, edituri, universitati, institute de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica sau companii, pentru o mai buna vizibilitate a produselor culturale romanesti la nivel national si international.

Initial, la sfarsitul lunii septembrie, conducerea ICR a anuntat ca va deschide patru noi filiale in tara - Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Craiova -, ca parte a "efortului de a face activitatea Institutului Cultural Roman cat mai accesibila celor interesati din intreaga tara".

Filialele ICR vor fi deschise in cooperare cu primariile si consiliile judetene respective. Fiecare dintre filiale va fi condusa de un director si un director adjunct, desemnati de Institutul Cultural Roman. Directoratul va fi asistat de 3-5 referenti.

De asemenea, in octombrie, ICR a anuntat ca intentioneaza sa deschida noi filiale in sapte mari orase ale lumii - Beijing, Moscova, Sao Paulo, Alexandria, Atena, Munchen-Nurnberg, Kiev - ca parte a masurilor de asigurare a unei "cunoasteri mai bune si sporirea prestigiului culturii romane in strainatate".

Conducerea Institutului Cultural Roman s-a schimbat pe 11 septembrie, odata cu numirea lui Andrei Marga in functia de presedinte al institutiei.

La inceputul lunii august, Horia-Roman Patapievici si-a prezentat demisia din functia de presedinte al ICR, gestul sau fiind urmat de cel al vicepresedintilor Tania Mihailescu si Mircea Mihaies. Patapievici anuntase, la sfarsitul lunii iunie, ca intreaga conducere ICR isi va da demisia daca Curtea Constitutionala va decide ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea presedintelui sub cea a Senatului, este declarata constitutionala. Patapievici a ocupat functia de presedinte al ICR din 2005.

La mijlocul lunii septembrie, Andrei Marga a declarat ca a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale in America Latina, China si Rusia si pentru plata noilor angajati. Astfel, dupa a doua rectificare bugetara din 2012, ICR a obtinut suma de 676.000 de lei. Contactat de Mediafax, Andrei Marga a spus ca suma fost acordata in urma unei solicitari "pentru lucruri de urgenta", in conditiile in care bugetul pe 2012 a fost aproape epuizat de fosta conducere.

"Dar mai trebuie bani", a sustinut presedintele ICR, care a subliniat ca, in urma discutiilor avute cu reprezentantii Ministerului de Finante, ICR a obtinut deja o suma suplimentara de 1 milion de lei, dar si asigurarile ca "programele majore vor merge inainte".