Mai multe grupuri de colindatori din judetele Satu Mare, Maramures, dar si din Ucraina, s-au intrecut miercuri la cea de-a XV-a editie a Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna din Negresti Oas, anunta Agerpres. Conform traditiei, evenimentul a debutat parada colindatorilor, fiecare grup prezentandu-si tinutele in centrul orasului Negresti Oas.

Primarul Aurelia Fedorca a declarat la deschiderea oficiala ca in fiecare an festivalul are elemente noi, de data aceasta axandu-se pe copii si coruri: "Fiecare an aduce plus valoare la festival, dar in acest an copilasii si corurile ne vor incanta sufletul. Vreau sa le multumesc pentru ca au deschis lada de zestre si au venit sa pastreze portul popular. Vreau sa multumesc si fratilor de dincolo de Tisa ca sunt alaturi de noi."

Concursul se desfasoara pe doua sectiuni 'Colinde' si 'Teatru cu masti', premiile intai fiind de 500 de lei.

Printre participanti se numara ansamblurile Sanzienile, Oasul din Negresti Oas, 'Magura', 'Osencuta', 'Cununa Oasului', grupul 'Junii Oasului', 'Coconii din Calinesti', ansamblul 'Maramuresenii' 'Plaiurile Suciului' din Maramures, corul barbatilor din Tur, 'Ceatara' din Carei si 'Romanasul' din Satu Mare. Printre invitatii din Ucraina s-au numarat grupul folcloric din Hija si Talna Mare.

Evenimentul a fost organizat de Consiliului Local, Casa de Cultura Negresti Oas si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare.