Marti, 4 decembrie, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, Radu Paraschivescu isi lanseaza noul sau roman Astazi este mainele de care te-ai temut ieri, aparut recent la editura Humanitas. La eveniment vor vorbi despre carte impreuna cu autorul, Andi Moisescu, Catalin Stefanescu si Denisa Comanescu.

Astazi este mainele de care te-ai temut ieri de Radu ParaschivescuFoto: Humanitas

O balada irlandeza strabate veacuri si continente, schimbandu-si mesajul si menirea. Din cantec cu accente sociale, ea devine cantec de ocna si mai apoi refren al unei galerii engleze de fotbal. Potrivit editurii, Astazi este mainele de care te-ai temut ieri este o poveste despre suferinta si solidaritate, despre spaima si vinovatie. Dar in primul rand este o poveste despre foamea de libertate pe care o simtim indiferent daca suntem inclusi in celula unei inchisori sau intre zidurile conventiilor si prejudecatilor.

Cei care pornesc la drum sunt de obicei exploratori, emigranti sau turisti. In Astazi este mainele de care te-ai temut ieri, cel care-si croieste drum prin lume, strabatand veacuri, vremuri si continente, este un cantec. El se aude pentru prima data in timpul foametei din Irlanda secolului al nouasprezecelea, unde versurile lui exprima compasiune pentru un detinut inchis pentru furt de porumb. Pe urma, cuibarit in memoria detinutului, cantecul ia calea coloniei din Macquarie, Tasmania, unde se transforma in protest impotriva abuzurilor penitenciare. Un jurnal de detentie tinut atunci este publicat in zilele noastre de un editor englez si intra in atentia unui anticar. In acest fel, cantecul se intoarce in Europa, unde devine, prin stradaniile unui fan, talismanul coral care-o insoteste pe Liverpool intr-o finala de Liga Campionilor.