“Lumea secreta a nomenclaturii” este una dintre cele mai importante aparitii editoriale ale anului 2012 in Romania. Si este o carte pe atat de actuala, pe cat de stranie si oculta era acea lume inchisa intr-o zona bucuresteana strict delimitata, inaccesibila, privilegiata.

"Lumea secreta a nomenclaturii" de Vladimir TismaneanuFoto: Humanitas

Mai multe dintre amintirile si portretele din volum au aparut pe site-ul Contributors.ro, vara trecuta, si au facut multa valva la vremea aceea. Televiziuni si ziare ajunsesera sa preia informatii din aceste articole si sa le difuzeze ca stiri de actualitate. Erau franturi despre un spatiu ce continua sa fie interzis publicului dintr-o secretomanie reziduala, intretinuta poate intentionat – e o ipoteza verosimila.

Cum erau copiii lui Ceausescu in realitate; cum locuiau in mediul lor securizat potentatii regimului; reteaua complicata a legaturilor de familie, de prietenie; filiera intereselor oculte, personale ale nomenclaturii, aceasta categorie sociala care se socotea pe sine un fel de aristocratie, complet despartita de restul lumii – iata cateva dintre subiectele cartii de amintiri a profesorului Vladimir Tismaneanu.

Parte din textele din volum recompun vieti traite in lumina de neon, fara umbra, de “celebri” activisti comunisti, senini in ticalosiile lor sau din preajma lor. Altele, foarte captivante, povestesc intamplari din adolescenta copiilor lui Ceausescu, cu micile lor revolte, firesti varstei, pe care activistii le asimilau tacut ca revolte impotriva regimului. Sunt descrise omniprezentele frustrari si temeri ale celor ce se adaptau sistemului sau groaznicele spaime ce le trezea aparatul Securitatii, “luxul nebun” in care traia esalonul unu al partidului, codurile de comportament si manierele speciale ce se formasera in aceasta lume.

Poate inca si mai stranii sunt relatarile despre comunistii fanatici, despre ilegalisti, despre idealistii marxisti, oameni de obicei rapid indepartati din functiile de conducere, unii ostracizati, altii pastrati ca niste fetisuri ale “revolutiei comuniste” in vitrina partidului.

Cititorul va observa cu usurinta ca toata aceasta lume este descrisa pana la capat fara vreo inversunare, cu multe nuante si dintr-o perspectiva mereu umana. In mod sigur, cei ce vor citi cartea vor simti, indiferent de opiniile lor politice actuale, ca Vladimir Tismaneanu le povesteste acele atat de nefiresti intamplari ca unor prieteni buni.

("Lumea secretă a nomenclaturii. Amintiri, dezvăluiri, portrete." de Vladimir Tismaneanu, Editura Humanitas 2012)