Volumul de poezie Calauza, semnat de Ofelia Prodan si aparut recent la Editura Cartea Romaneasca va fi lansat vineri, 2 noiembrie de la ora 18.00 la Libraria Carturesti Verona (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucuresti.

Calauza de Ofelia ProdanFoto: Cartea Romaneasca

Scriitorul şi criticul Florin Iaru si criticul literar Daniel Cristea-Enache sunt invitati la evenimentul de lansare pentru a vorbi despre carte. Autoarea va lectura din poemele sale.

„Un loc numit simplu Nicaieri, oameni care sint numiti Straini, o lume abia nascuta ce nu stie inca ce este teama si deodata moartea. Si cosmarurile mortii. Si apoi linistea aceea cumplita cind realizezi ca nu mai este nimic de spus. Poate abia atunci incepe poezia si Calauza te conduce, dar nici macar ea nu stie unde se sfirseste calatoria.”(Ofelia Prodan)

„Deja exersata, in cartile precedente, in poeme ludice, care nareaza ori pun subtil in scena translatiile dintre real si imaginar, traire directa si livresc, stare de veghe si proiectie onirica a starilor de spirit, cu distantari fin ironice de spectator al propriilor inventii, Ofelia Prodan propune acum o suita de poeme de o tulburatoare gravitate – variatiuni pe tema mortii, dar si a unui fel de transfigurare a fiintei fascinate de un Dincolo cu frontiere permeabile si fragile. Le compune cumva in trepte, gradat, de la mica suita de «scurt-metraje», in care decizia disparitiei se ia fara fals patetism, intr-un decor realist-minimalist, inregistrat pe un ton neutru, care face ca actul autosuprimarii personajelor sa capete o tulburatoare ambiguitate: contrast radical cu normalitatea aparenta a peisajului si a starii de spirit, fisura intima descoperita brusc si provocind o ruptura neasteptata, la poeme de culoare oniric-vizionara (…).” (Ion Pop)

Ofelia Prodan s-a nascut la Urziceni, pe 12 ianuarie 1976. Debut absolut cu volumul Elefantul din patul meu (Editura Vinea, 2007, Premiul pentru Debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, 2008; Premiul pentru Debut al revistei Luceafarul, 2008; nominalizare la Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima, 2008). A mai publicat: Cartea mica (Editura Brumar, 2007); Invincibili (Editura Vinea, 2008); Ruleta cu nebun (Editura Vinea, 2008); In trei zile lumea va fi devorata (Editura Paralela 45, 2010); Ulise si jocul de sah/Ulysses and the game of chess, editie bilingva (Editura Charmides, 2011). A fost inclusa in antologiile Poezia antiutopica. O antologie a douamiismului poetic romanesc (coord. Daniel D. Marin, Editura Paralela 45, 2010) si Cele mai frumoase poeme din 2010 (coord. Claudiu Komartin si Radu Vancu, Editura Tracus Arte, 2011). A avut lecturi publice in Spania si Germania si i-au aparut poeme in reviste din Spania si Belgia. Din 2009, este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala ASB.