Institutul Cultural Roman a transmis programele anuntate pentru 2012-2013, intre acestea numarandu-se programul "Prezentarea contributiilor romanesti", in cadrul caruia se va edita volumul 100 de contributii ale Romaniei" si se va organiza expozitia "Ipoteze, teorii si contributii ale Romaniei in stiinta si tehnologie".

Iata programul prezentat in comunicatul ICR: "Programul Prezentarea contributiilor romanesti are ca scop prezentarea sistematica a valorilor romanesti in competitiile lumii. Sub aspect istoric, sunt de etalat contributii originate in spatiul carpatic la cultura si civilizatia lumii. Sub aspectul actualitatii, este vorba de a decanta si etala contributiile teologice, literare, filosofice, stiintifice originale ale Romaiei de astazi. Se elaboreaza si editeaza volumul 100 de contributii ale Romaniei. Se organizeaza expozitia intineranta Ipoteze, teorii si contributii ale Romaniei in stiinta si tehnologie." (sic)

"Programele se sustin cu proiecte ce se selecteaza prin competitie, pe baza de criterii transparente, de catre jurii independente, si se pun in aplicare prin numeroase actiuni ale persoanelor, personalitatilor, organizatiilor si institutiilor," precizeaza ICR.

Presedintele ICR, Andrei Marga, a declarat pentru Cotidianul.ro ca "de exemplu, in Finlanda, s-a publicat un volum cu 100 de inovatii indigene in sfera societatii. Institutul Cultural Roman trebuie sa-si asume sa dea, la randul sau, asemenea imagini sintetice si convingatoare asupra culturii si civilizatiei din tara noastra."