Actorul Serban Ionescu, diagnosticat cu scleroza multipla amiotrofica, a fost operat pentru asigurarea unei alimentatii complete, este constient, nu are tulburari respiratorii si nu necesita alt tip de ingrijire medicala, astfel ca va fi externat, a anuntat, marti, conducerea Spitalului Elias, citata de Mediafax. Actorul Serban Ionescu a fost internat in Spitalul Universitar de Urgenta Elias pe 18 septembrie, pentru a fi supus unei proceduri chirurgicale necesare in vederea asigurarii unei alimentatii complete, a precizat conducerea unitatii sanitare intr-un comunicat de presa.

Serban Ionescu (2008)Foto: Agerpres

"Aceasta procedura era necesara si continua protocolul de monitorizare in cadrul suferintei neurologice (scleroza laterala amiotrofica)", a aratat conducerea Spitalului Elias.

Potrivit sursei citate, Serban Ionescu este constient, nu prezinta tulburari respiratorii, nu necesita alt tip de ingrijire medicala, "motiv pentru care se va externa".

Conducerea Spitalului Elias nu a precizat insa data la care Serban Ionescu va fi externat.

La jumatatea lunii august, Serban Ionescu, care a fost diagnosticat in urma cu aproape un an cu borelioza, s-a intors in Romania de la clinica din Germania in care a fost ingrijit si unde a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica.

Avocatul lui Serban Ionescu declara atunci ca Serban Ionescu se simte bine si urmeaza sa fie internat la Spitalul Elias, precizand ca boala de care sufera acesta este incurabila: "Vorbeste, rade, discuta, insa are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici in Germania si a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica. Boala este incurabila, nu exista un tratament (care sa duca la vindecare, n.r.). Saptamana viitoare il vom interna cel mai probabil la spitalul Elias, unde va urma un tratament medicamentos si fizioterapie, impuse de medicii din Germania", preciza atunci avocatul Catalin Dancu.

El spunea ca Serban Ionescu locuieste in Bucuresti, in casa unui prieten. Catalin Dancu il reprezinta pe Serban Ionescu in divortul de sotia lui, Magda Catone. Primul termen este 19 octombrie, la Judecatoria Sectorului 2.

Scleroza laterala amiotrofica consta intr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase din creier si maduva spinarii, numite neuroni motori, ce controleaza muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Scleroza laterala amiotrofica este o boala progresiva, invalidanta si fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale ale corpului devin treptat din ce in ce mai dificile si pot provoca diferite alte boli si complicatii.

Maladia poate debuta la orice varsta, insa este mai frecventa la varsta a doua si a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se stie ca aproximativ 5-10% din pacienti prezinta o forma mostenita a bolii.

Boala cu care a fost diagnosticat initial Serban Ionescu, borelioza, prezinta o serie de simptome asemanatoare celor ale sclerozei amiotrofice, afectand la randul ei muschii si alte organe si provocand probleme cu vorbirea, respiratia si deglutitia.

Actorul Serban Ionescu a fost diagnosticat, in urma cu aproape un an, cu borelioza, o boala grava provocata de intepatura unei capuse. La jumatatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 88.000 lei pentru tratamentul in strainatate al actorului Serban Ionescu, banii fiind acordati din Fondul de rezerva.

Pe 30 mai, presedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Serban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, a declarat, insa, ca actorul nu are neuroborelioza si ca in Romania se asista la un fenomen ingrijorator al "epidemiei de diagnostic" legat de aceasta boala.