De curind, la Editura Cartier a aparut volumul Intelighenția rusa azi, de Vasile Ernu – traducere din limba rusa de Vladimir Bulat.

Vasile Ernu: Intelighentia rusa de astaziFoto: Headsome Communication

„Cartea a luat nastere in aceste peregrinari pe care le-am avut in Rusia in ultimii 7 ani, in care am cunoscut foarte multa lume apartinind celor mai active grupuri ale intelighentiei ruse. Am avut ocazia sa particip la dezbateri, la evenimente, la discutii interminabile si mi-am facut multi prieteni. Toate aceste lucruri au dus pe nesimtite la aparitia acestei carti, in formula pe care o aveti in fata. Volumul cuprinde un set de interviuri, sau discutii si dezbateri transformate in interviuri, cu personalitați din diverse domenii si de orientari foarte diferite. Aici veti intilni si oameni foarte dragi mie, importanti in domeniile lor, precum Aleksandr Ivanov (filozof si editor), Viktor Misiano (critic de arta), Boris Groys (teoretician media), Ekaterina Degot (istoric al artelor), Zahar Prilepin (scriitor), Oleg Panfil (scriitor), dar si autori ale caror idei nu le impartasesc neaparat, cum ar fi cele ale cunoscutului scriitor si jurnalist Aleksandr Prohanov, a carui functie insa in spatiul cultural si politic rus este foarte importanta. Pe linga intelectuali foarte cunoscuti, veti intilni si teme care ma intereseaza in mod special si pe care le discut cu oameni competenti in domeniile respective:relatia protestantilor cu puterea din perioada tarista si cea sovietica, despre urbanismul sovietic, despre industria alimentara sovietica, despre rockul sovietic, despre „generatia Sputnik”, despre filmul rusesc si sovietic, despre literatura rusa sau despre cum gindesc intelectualii rusi din Republica Moldova. Sint teme diverse, sint oameni diversi.", declara Vasile Ernu.

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit si al edituilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera, HotNews si Timpul.

A debutat cu volumul Nascut in URSS (Polirom 2006, editia a II-a in 2007, editia III-a in 2010), care apare in anul 2007 si la Editura Ad Marginem din Rusia, in 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, in 2010 la Editura Akal din Spania si Editura Hacca din Italia, iar in 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria si la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea este in curs de aparitie la Editora Claroscuro din Polonia.

Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

In 2009 publica la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului care apare in anul 2012 la Editura Hacca din Italia si e in curs de aparitie la Editura Ad Marginem din Rusia. Volumul a vost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) si a primit Premiul Tiuk! 2009.

In 2010 publica (Editura Polirom) impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.

In 2012 publica (Editura Cartier) volumul Intelighentia rusa azi.

Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Editura Cartier 2008.

Este unul din fondatorii si coordonatorii proiectului www.criticatac.ro