24 de ţări europene participă la cea de-a doua ediţie a proiectului TRANSPOESIE, organizat in capitala Belgiei, printr-o amplă expoziţie ce cuprinde 24 de poeme în 21 de limbi, însoţite de traducerile în franceză şi neerlandeză. Expoziţia este deschisă în staţia de metrou Botanique până la sfârşitul lunii noiembrie.

Cele peste trei milioane de călători care folosesc zilnic metroul din Bruxelles vor putea de asemenea lectura poemele şi în trenurile subterane, până pe 22 octombrie.

Poezia românească contemporană este din nou prezentă la ediţia din acest an cu poemul «32», semnat de tânărul autor Radu Vancu (n.1978). Traducerile în limbile franceză şi neerlandeză aparţin poetului şi traducătorului Jan Mysjkin. Prezenţa autorului la vernisajul expoziţiei este posibilă cu sprijinul Institutului cultural român Bruxelles şi al reţelei EUNIC în Bruxelles.

Despre proiectul TRANSPOESIE, Radu Vancu spune «Poezia şi transportul sunt veri primari: nu degeaba metafora, meta-fora, înseamnă chiar transpunere ori transport.

Iar unele autobuze din Grecia de azi se numesc chiar "metaphora". Să te plimbi prin oraş cu metafora - sau, mai exact, să te plimbe metafora prin oraş, să priveşti lumea prin geamurile mari, murdare şi luminoase ale metaforei, să ştii unde vrei să te ducă şoferul, dar să nu fii sigur că metafora te va duce acolo teafăr şi nevătămat: o mai exactă definiţie a poeziei e greu de imaginat.

Încât Transpoesie nu mi se pare altceva decât punerea în praxis a unui soi de metaforă underground. Mai precis, a metaforei care te plimbă prin viscerele undergroundului. Dintr-un anumit punct de vedere, acesta nu e doar un proiect poetic - ci e chiar Proiectul poeziei.»

Programul TRANSPOESIE 2012 cuprinde:

· 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor este marcată prin vernisajul expoziţiei de poezie, în statia de metrou Botanique, de la ora 17h00. Presa şi publicul prezent vor putea dialoga cu o parte din autorii poemelor expuse.

· 26 septembrie, Casa Internaţională a Literaturii – Passa Porta va găzdui o seară literară dedicată poeziei europene, în prezenţa poeţilor Eric Piette (BE), Gueorgui Konstantinov (BG), Xóchil A. Schütz (DE), Onno Kosters (NL), Radu Vancu (RO), Luna Miquel (ES) şi Ceylan Mevlüt (TR). Moderatorul dezbaterii este Johan de Boose, scriitor şi jurnalist al cotidianului belgian De Standaard.

· 25 octombrie, Institutul Balassi din Bruxelles va găzdui un eveniment literar multimedia la care vor participa poeţii Stéphane Bataillon (FR), Jan Jílek (CZ), János Lackfi (HU) şi Jürgen Rooste (EE).

TRANSPOESIE 2012 este organizat de EUNIC în Bruxelles (Uniunea Europeană a Institutelor Naţionale pentru Cultură), în colaborare cu STIB (Societatea de Transport Intercomunal Bruxelles), cu sprijinul Loteriei Nationale cu prilejul Zilei Europene a Limbilor.