Spargand conventiile autobiografiei politice ca gen, George W. Bush ne prezinta cu o izbitoare onestitate deciziile marcante pe care le-a luat de-a lungul vietii sale in cartea sa Momente de decizie aparuta in colectia Reality Shock a editurii Pandora M.

​​Momente de decizie, de George W. BushFoto: Editura Pandora M

Traducerea cartii este semnata de Luminita Cioroianu si Smaranda Nistor.

Intr-o carte palpitanta si plina de amanunte necunoscute publicului, Presedintele Bush ne insoteste:

• in capul mesei, in Sala de Urgente de la Casa Alba, cu cateva clipe inainte de inceperea razboiului din Irak;

• la resedinta guvernatorului Texasului, in noaptea mult contestatelor alegeri prezidentiale din 2000;

• la bordul lui Air Force One, pe 11 septembrie 2001, la cateva ore dupa cel mai devastator atac asupra Americii de la Pearl Harbour incoace;

• in Biroul Oval, unde s-au luat hotarari istorice si extrem de controversate in legatura cu Uraganul Katrina, criza financiara, Afganistan, Iran si alte probleme care au schimbat fata primului deceniu al secolului XXI.

Dupa ce si-a incheiat mandatele, la inceputul lui 2009, Presedintele George W. Bush a condus Centrul Prezidential George W. Bush din cadrul Southern Methodist University din Dallas, Texas. Centrul include un institut de politici active ce acopera domenii diverse: incurajarea si sprijinirea initiativelor de reforma in educatie, sanatate la nivel global, cresterea economica si libertatea individuala. Institutul acorda un interes special antreprenorilor din domeniul social, precum si crearii de oportunitati pentru femeile din lumea intreaga.

Potrivit editurii, Momente de decizie este o carte care ii va fascina pe admiratorii lui Bush, ii va surprinde pe detractori si le va schimba tuturor perspectiva asupra uneia dintre cele mai controversate epoci din istoria Statelor Unite ale Americii si asupra omului din spatele evenimentelor care au marcat aceasta perioada.

"O carte importanta si captivanta… Contine observatii personale extrem de savuroase si de elocvente." - Wall Street Journal

"Bine scrisa si interesanta de la prima la ultima pagina… Toti oamenii, indiferent de culoarea lor politica, ar trebui s-o citeasca." - Bill Clinton

"Este extrem de bine argumentata. Si dupa ce afli marturiile din carte, iti dai seama ca mandatele lui George W. Bush au fost unele importante. Si ca Bush, la fel ca Truman, n-a fugit niciodata de provocari." - The Weekly Standard

"O carte de memorii profunda." - Boston Globe

Referitor la carte George W. Bush declara: "Cand am scris aceasta carte, am avut in vedere doua lucruri. In primul rand, am sperat sa zugravesc imaginea a ceea ce a insemnat sa fiu presedinte timp de opt ani consecutiv. Cred ca e nevoie sa treaca mai multe decenii pana sa se ajunga la niste concluzii definitive cu privire la presedintia mea - sau la presedintia oricui. Odata cu trecerea timpului, pasiunile se mai domolesc, rezultatele se clarifica si specialistii pot sa compare diverse abordari. Sper ca memoriile mele vor fi un document de referinta pentru oricine va dori sa studieze aceasta perioada din istoria Americii.

In al doilea rand, am scris aceasta carte pentru a le oferi cititorilor o imagine asupra procesului decizional intr-un mediu complex. Majoritatea deciziilor care ajung pe biroul presedintelui sunt dificile si sunt insotite de argumente solide pro si contra. Pe parcursul cartii, voi descrie optiunile pe care le-am cantarit si principiile pe care le-am urmat. Sper ca, astfel, veti intelege mai bine motivele ce au stat la baza deciziilor mele si poate ca asta chiar va va ajuta in propriile voastre alegeri.

Momente de decizie se bazeaza, inainte de toate, pe amintirile mele. Cu sprijinul documentaristilor, mi-am bazat relatarile pe documente oficiale, insemnari din acea perioada, intrevederi personale, articole din presa si alte surse, dintre care unele raman confidentiale. Au fost insa momente cand am fost nevoit sa ma bizui doar pe propria memorie. Eventualele inadvertente din aceasta carte mi le asum.

In paginile ce urmeaza, m-am straduit sa descriu cat mai bine deciziile pe care le-am luat: cele bune, cele proaste si cele pe care le-as schimba, daca as avea ocazia s-o fac. Doar ca, atunci cand esti presedinte, nu mai exista o a doua sansa. Trebuie sa faci ceea ce crezi ca este bine si sa accepti consecintele. Asta am incercat si eu sa fac in fiecare zi din cei opt ani petrecuti la Casa Alba. Sa-mi servesc tara in calitate de presedinte a fost cea mai mare onoare pentru mine si va multumesc ca imi acordati sansa de a va impartasi povestea mea."