Pelicula 'După dealuri' (Beyond the Hills) in regia lui Cristian Mungiu a fost selecţionată la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Londra. Festivalul, cel mai prestigios şi longeviv din Marea Britanie se va desfasura in perioada 10-21 octombrie.

Potrivit site-ului oficial al festivalului, filmul 'Dupa dealuri', o coproductie Romania-Franta-Belgia 2012, este inclus in sectiunea Journey a BFI London Film Festival, dedicată filmelor care au puterea de a-ţi schimba perspectiva asupra lumii.

Cristian Mungiu va lua parte la proiecţie şi se va întâlni cu publicul şi cu presa britanică, filmul urmând să fie distribuit în Marea Britanie la începutul lui 2013 de compania Artificial Eye, cea care a distribuit cu succes şi filmul '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile', premiat cu Palme d'Or în 2007, informeaza Agerpres.

În luna mai, filmul a obţinut premiul pentru scenariu şi un dublu premiu de interpretare - acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Festivalul de la Cannes.

La sfârşitul lunii august, 'După dealuri' a primit un nou trofeu, pentru Cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar. Premiul include un ajutor pentru distribuţia filmului în Croaţia, 'După dealuri' urmând a fi distribuit în următoarele luni în peste 30 de ţări.

În România, filmul va rula în avanpremieră începând cu 21 septembrie, la Vaslui, 'După dealuri' fiind inspirat de romanele nonficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute în această regiune.

Filmul urmează să fie prezentat şi la Câmpina, oraşul în care a fost construită mănăstirea ce a constituit decorul principalelor evenimente din film şi locul în care a avut loc cea mai mare parte a filmărilor.

În Bucureşti, 'După dealuri' va fi proiectat în avanpremieră pe 25 octombrie, în închiderea celei de-a treia ediţii a evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest. Pelicula este distribuită în ţară de Voodoo Films.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristian Mungiu este propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin pe 2012.