Concursul International de Muzică Clasică România, ajuns în această vară la Tokyo la a opta editie, s-a desfăsurat între 28 august si 1 septembrie, fiind organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, condusă de doamna Kazuko Shimada.

Competitia se desfăsoară sub patronajul Ambasadei României în Japonia si a excelentei sale domnul ambasador Radu-Petru Serban, în afara premiului în bani, câstigătorul fiind recompensat cu posibilitatea de a sustine un turneu în mai multe orase din România. Concursul, unul dintre putinele evenimente de anvergură care au menirea si reusesc să influenteze pozitiv imaginea României în această parte a lumii, se adresează muzicienilor cu vârste de peste 15 ani, la preselectii înscriindu-se de fiecare dată sute de muzicieni. Profesionalizarea concursului de-a lungul celor opt editii ce s-au desfăsurat din 2005 până acum este o chestiune certă.

De-a lungul ultimelor editii, din juriul concursului au făcut parte mai multi reprezentanti ai vietii muzicale românesti, la editia din 2012 în această calitate fiind prezenti în Japonia dirijorul Adrian Morar (Opera Română din Cluj), violista Marie-Jeanne Măi-Antal (Orchestra Națională Radio) si muzicologul Oltea Serban-Pârâu (redactor sef al postului Radio România Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio) care s-au alăturat mai multor muzicieni japonezi membri ai juriului, majoritatea provenind din Tokyo Symphony Orchestra.

Câstigătoarea sectiunii de vioară a fost tânăra H. Shinoyama care a prezentat în finală o versiune a Ciaconnei de Bach surprinzător de matură pentru vârsta ei. Trecând peste sectiunea de canto, cea mai slabă din concurs, ajungem la clasamentul final al percutionistilor, foarte greu de stabilit datorită nivelului remarcabil, pe primele pozitii situându-se T. Sato si K Kudo. În ultima zi s-au hotărât cîstigătorii sectiunii suflători, dominată de flautisti si ai sectiunii pian, cîstigător fiind M. Law.

Clasamentul final al concursului România de la Tokyo - ediția 2012 – a fost dominat de pianistul M. Law, în vîrstă de 22 ani, un tânăr muzician de perspectivă care în toamna anului viitor va putea fi ascultat și de publicul din România. Marele premiu îi aduce câștigătorului suma de 5000 de euro și un turneu în mai multe orașe din România, inclusiv București. Alte distincții speciale acordate la acest început de toamnă la Tokyo au fost două premii Radio România Cultural ce au revenit violonistei H. Shinoyama și pianistului T. Kawaguchi, un premiu al ambasadei României care a mers spre marimbafonistului K. Kudo, două premii ale asociației Music Space – violonistul N. Yamaguchi și flautista K. Shimizu – și premiul publicului, care a mers spre tenorul A. Mizumo.

Cîștigătoarea ediției de anul trecut a concursului, violonista Mayuko Ishigami va veni alături de alți câțiva dintre primii clasați în lunile septembrie și octombrie 2012 în România pentru a susține recitaluri la Brașov, Sibiu, Sinaia (29 septembrie, castelul Peleș, în cadrul stagiunii Sunetul Muzicii) și București (1 octombrie, Studioul Alfred Alessandrescu al Radioului) cu sprijinul ARC - Asociația Rădăcini Culturale, Radio România Cultural, a Camerei de Comerț România-Japonia și a Turkish Airlines.