Administratia Fondului Cultural National (AFCN) ar putea ramane fara principala sursa de finantare, banii veniti de la Loteria Romana. Societatea civila protesteaza

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 24 august 2012, 19:19 Actualitate | Cultură


Administratia Fondului Cultural National (AFCN) ar putea ramane fara principala sursa de finantare, respectiv suma de 2% alocata din incasarile Loteriei Romane, potrivit unui proiect de Ordonanta aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului de Finante. Proiectul de hotarare propune si abrogarea articolului prin care se aloca 0,4% din incasarile Loteriei Romane pentru achizitionarea de publicatii destinate bibliotecilor publice. Societatea civila sustine ca aceasta prevedere "risca sa distruga cultura vie".

"Printr-un proiect de Ordonanta de Guvern intrat in dezbatere publica in data de 8 august 2012, Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune ca Loteria Romana sa nu mai vireze 2% din incasari catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Prevederea care se doreste acum abrogata a fost introdusa cu dificultate in 2008 ca modificare la Ordonanta Guvernului nr. 51/1998 privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor si proiectelor culturale. Banii de la Loterie au asigurat pana in prezent, conform unor surse din interiorul AFCN, aproximativ 90-95% din totalul bugetului pentru finantarea proiectelor culturale si a celor editoriale. Practic, noua propunere va reduce banii pentru cultura de care dispune AFCN la 5-10% din bugetul actual", se arata intr-un comunicat de presa trimis de Coalitia Sectorului Cultural Independent.

ONG-urile sustin ca pentru dezbaterea publica au fost alocate 10 zile, minimul legal pentru primirea propunerilor, si Ordonanta a fost pusa pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de pe 23 august desi propunerea nu poate fi
avizata mai devreme de 30 zile dupa inaintarea in dezbatere publica.

"In ciuda impactului major pe care aceasta modificare il va avea asupra finantarilor publice pentru cultura in Romania, nici Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), nici AFCN nu au emis puncte de vedere publice. In acelasi timp, sectorul cultural a aflat prea tarziu despre aceasta propunere, desi Legea 52/2003 prevede informarea din oficiu a actorilor activi din mediul privat non-profit care opereaza in domeniul de activitate vizat. Nota de fundamentare ce insoteste Ordonanta prevede doar o justificare formala a propunerii, care reflecta lipsa totala de consideratie cu privire la impactul deciziei luate", sustine Coalitia Sectorului Cultural Independent.


"Consideram absolut necesar ca MCPN, conducerea AFCN si Consiliul AFCN sa isi asume o pozitie publica fata de proiectul de act normativ si cerem sprijinul colegilor nostri din sectorul cultural artistic, ONG, privat si public, sa ni se alature pentru a aduce in dezbatere publica si a provoca o retragere a modificarilor aduse de proiectul de act normativ inaintat de MFP", afirma ONG-isti.

Potivit Coalitiei Sectorului Cultural Independent, bugetul AFCN pentru proiecte editoriale a fost in 2010 de 1.890.000 lei, iar pentru proiecte culturale de 1.900.000 lei. In 2011, pentru proiecte editoriale au fost alocati 3.407.000 lei, iar pentru proiecte culturale au fost investiti 4.500.000 lei.

Cititi
aici proiectul de Ordonanta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1066 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  eu nu sustin protestul (Vineri, 24 august 2012, 23:23)

  sisipisi [utilizator]

  Am un punct de vedere diferit, si zic eu argumentat.
  1. Legea privind FCN, aprobata initial prin 99, prevedea surse de taxare si contributie la Fond. Pina sa se comaseze cu bugetul ministerului pentru proiecte culturale, se stringeau suficienti bani pentru a fi viabil FCN.
  2. In ultimii ani, sub mandatul lui Hunor, Administratia FCN a fost luata din miinile Andreei Grecu, care era supraspecializata in management cultural si a fost preluata de un popa. Rezultatele se vad. AFCN trebuie obligata nu numai sa gestioneze finatarile din fond, ci sa supravegheze si colectarile, adica sa fie un fel de fisc cultural. Pe scurt, trebuie sa se miste sa colecteze. (Cam in aceeasi situatie se afla si ONMI care colecteaza cam zero din tmbrul monumentelor.) Singura taxa extrabugetara din cultura care se colecteaza aproape bine e timbrul cultural.
  3. In tarile unde Loteria finanteaza cultura, banii loteriilor sint folositi pentru programe culturale strategice sau de mare anvergura/vizibilitate internationala. E stupid, cred eu, ca loteria sa fie folosita sa finanteze puzderie de proiectele cu mize locale si pe termen scurt, cind acestea pot fi finantate de autoritati si sponsori locali.
  4. Pe de alta parte, la Loteria romana s-a furat in draci in vremea pedeleului si acum se doreste o refacere.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by