Pentru a marca prima celebrare a datei de 23 august ca zi a comemorării victimelor comunismului și fascismului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează dezbaterea 23 August – Eroi și Victime. Evenimentul va avea loc la Librăria Bastilia, in data de joi, 23 august 2012, începând cu ora 15.00.

23 August - Eroi si victimeFoto: IICCMER

La discuția privind semnificațiile, consecințele și, nu în ultimul rând, percepțiile actuale asupra acestui moment crucial al istoriei secolului XX, vor lua cuvântul Neagu Djuvara, istoric, Adrian Cioroianu, istoric, Adelina Țînțariu, IICCMER, și Ștefan Bosomitu, IICCMER.

În 2011, Parlamentul României a aprobat un proiect de lege prin care ziua de 23 august a fost declarată „Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului”.

Ziua de 23 august are multiple semnificații în istoria prezentă a României. În 1939, era semnat la Moscova, în prezența lui Iosif V. Stalin, pactul de neagresiune dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică, cunoscut și sub numele de „Pactul Ribbentrop-Molotov”. Preludiu al celui de-al Doilea Război Mondial, înțelegerea semnată la Moscova în 1939 a avut consecințe devastatoare asupra istoriei Europei în a doua jumătate a secolului XX. În 1944, tot pe 23 august, România ieșea din alianța militară cu puterile Axei, trecând de partea Aliaților. În acea zi, prin intervenția curajoasă a tânărului rege Mihai I, România punea capăt războiului dus împotriva trupelor aliate, într-un gest despre care istoricii anglo-saxoni au opinat că ar fi scurtat războiul din Europa cu cel puțin șase luni. Nu în ultimul rând, ziua de 23 august a fost ziua națională a României în anii regimului comunist. Sărbătorită cu fast, an de an, aniversarea lui 23 august a căpătat valențe multiple de-a lungul celor 45 de ani de dictatură comunistă: „actul de la 23 august”, „ziua insurecției armate antifasciste și antiimperialiste”, sau „ziua victoriei re-voluţiei antiimperialiste şi antifasciste”.