Soprana Adela Zaharia si tenorul Medet Chotabaev din Kazakhstan au obtinut Marele Premiu Darclee la ceremonia decernarii premiilor editiei 2012 a Concursului International de Canto Hariclea Darclee. Premiul I a revenit basului Bogdan Talos, sopranei Bianca Margean si tenorului Won-Jong Lee din Coreea de Sud. Premiul II, basului Alexei Botnarciuc si sopranei Nadejda Cerchez, ambii din Republica Moldova, si tenorului Hyeong-Seok Lee din Coreea de Sud. Premiul III, tenorului Ionut Hotea, sopranei Judit Kutasi, ambii din Romania, si tenorului Andrei Dudin din Rusia.

Laureatii Marelui Premiu Darclee 2012: soprana Adela Zaharia si tenorul Medet ChotabaevFoto:

Apoteoza acestei seri extraordinare a fost momentul de o imensa emotie in care renumitul regizor de opera italian Flavio Trevisan i-a oferit Marianei Nicolesco un dar nepretuit: diadema purtata de Hariclea Darclee la premiera mondiala a operei Tosca, la Teatrul Costanzi de la Roma, in ianuarie 1900, si apoi, in 1954, la Teatrul Carlo Felice din Genova de Maria Callas. Aceasta i-a daruit-o tanarului sau prieten, maestrul Flavio Trevisan, spunandu-i: "Stiu ca astfel e in maini bune". "Nimic mai legitim ca aceasta minunata coroana care a apartinut Reginei Hariclea Darclee, apoi Reginei Maria Callas, sa-i revina azi Reginei Mariana Nicolesco", a spus acesta in ovatiile si lacrimile publicului.

Mariana Nicolesco primeste diadema purtata in 1900 de Hariclea Darclée

Mariana Nicolesco primeste diadema purtata in 1900 de Hariclea Darclée

Foto:

Cu numai o zi inaintea acestui eveniment, sambata, tot pe scena teatrului in care Hariclea Darclee debuta la 1881, a avut loc spectacolul cu opera Il Trovatore de Verdi, in care au fost aclamate "tinere voci extraordinare, ce ar fi cucerit publicul oricarui teatru de opera din lume", dupa cum aprecia Mariana Nicolesco: soprana Selma Pasternak, mezzosoprana Silvia Pasini, tenorul Antonino Interisano, din Italia, baritonul Matteo Suk din Coreea de Sud si bas-baritonul Bogdan Talos din Romania.

Seria acestor serate de foc a fost deschisa vineri, pe Esplanada Dunarii, in prezenta a mii si mii de spectatori, cu Concertul Extraordinar Verdi - Wagner, celebrand apropiatul bicentenar al nasterii celor doi titani ai muzicii. Concert in care au stralucit artistii deja mentionati, precum si alti laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclee.

Manifestarile au avut loc cu concursul Corului Filarmonicii George Enescu si al Orchestrei Festivalului Darclee, sub bagheta mult apreciatului si indragitului maestru Marco Balderi.