Prima editie a Festivalului Antic Tomis incepe vineri, la Constanta, in zona cetatii antice din peninsula. Evenimentul, care se va derula in perioada 17-19 august, la Edificiul roman cu mozaic, in parcul din fata boltelor si termelor romane, va anima centrul istoric al Constantei cu activitati culturale ce se adreseaza publicului de toate varstele, integrand specificul istorico-arheologic si natural al orasului, anunta Agerpres.

Potrivit organizatorilor, compania de publicitate Groove Hour, gazdele primei zile sunt presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Corina Martin, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si primarul Constantei, Radu Mazare, impreuna cu Tribunul Cetatii Tomis, nimeni altul decat actorul Liviu Manolache. Acestia vor aprinde Flacara Tomisului ce va ramane aprinsa pe toata durata festivalului.

Scitii, dacii si romanii se vor perinda prin fata spectatorilor intr-o veritabila parada, ca adevaratii cuceritori ai peninsulei tomitane. Vor ocupa zona cu ateliere antice impresionand prin dibacia trasului la tinta cu arcul si cu sulita, cu lupte de strada si alte antrenamente militare, dar si cu mestesugul fabricarii ceramicii si bucatelor.

In toate cele trei zile de festival, activitatile sunt derulate cu sprijinul activ al asociatiilor de reconstituire istorica, partenere in proiect, 'Terra Dacica Aeterna' din Cluj-Napoca si 'Cohorta I Tracorum' si 'Legiunea IV Scythica' din Bulgaria.

Prima zi, vineri, spectacolul stradal va incepe la ora 17,00 cu o ceremonie de deschidere in cadrul careia se vor prezenta Asociatia Terra Dacica Aeterna, Legiunea XIII Gemina, Cohors Prima, Dacii liberi, Hasta Sarmatorum si Legiunea IV Scythica. Ceremonia contine si un ritual pentru a implora bunavointa zeului Jupiter Optimus Maximus, precum si cercetarea auspiciilor, pentru a vedea daca acestea sunt favorabile Festivalului Antic Tomis.

Prima zi continua cu o parada militara antica cu romani, daci, sarmati, sciti si traci al carei traseu este Edificiul roman cu mozaic, Termele romane - Poarta 1 - Faleza Cazino - Comandamentul Flotei (Str. Remus Opreanu) - Piata Ovidiu.

In tabara instalata in parcul cu pini, din fata boltelor Edificiului roman cu mozaic, spectacolul continua cu o reconstituire istorica a evenimentelor din anul 102 si prezentarea luptei dintre daci si romani, de la Tropaemu Traiani (Adamclisi).

Ziua a doua, sambata, incepe la 10,00 si este dedicata interactiunii intre participanti si asociatiile de reconstituire istorica. Vor fi ateliere de reconstituire istorica de bucatarie dacica si romana, modelaj in lut, realizarea de obiecte ceramice gospodaresti, fierarie, tesut si impletit, confectionari de platose si zale, jocuri romane antice, atelier de tras cu arcul, atelier de aruncare a sulitei, antrenamente militare, probarea unor piese de echipament.

In program este inclusa si o evocare a construirii monumentului triumfal Tropaheum Traiani si a altarului funerar dedicat soldatilor romani cazuti in lupta pentru cucerirea Daciei. Momentul va fi presarat cu prezentarea de tactici militare, lupte demonstrative si o reconstituire a serbarilor care aveau loc dupa astfel de ceremonii.

Intr-un loc special amenajat la boltile romane, publicul participant la festival are oportunitatea de a viziona filme cu reconstituiri 3D ale cetatilor Tomis, Histria, Adamclisi si un film documentar de prezentare a traseului turistic Constanta-Istria-Cheile Dobrogei.

Ziua a treia, duminica, va incepe la ora 10,00 cu parada cuceritorilor romani, prin Cetatea Tomis, pe traseul Parcul arheologic central - Bulevardul Tomis - Piata Ovidiu - Edificiul roman cu Mozaic. Festivalul se incheie cu ceremonia de stingere a Flacarii Tomisului si inmanarea tortei custodelui cetatii spre pastrare, pentru editia urmatoare a festivalului. Acest moment este ultima oportunitate a constantenilor de a se fotografia cu soldatii si civilii daci, romani, sarmati, traci si sciti, pana la urmatoarea editie.

Organizatorii au mai pregatit, pe parcursul celor trei zile, si multe alte surprize si elemente inedite, ateliere de muzica antica, posibilitatea achizitionarii de produse bio si ecologice, cine antice preparate dupa retete romane, o ambianta realizata cu muzica antica reconstituita electronic.