Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate- ARCEN lansează, luni, 13 august 2012, un Protest-scris împotriva desființării postului TVR Cultural, singurul post de televizune cu caracter exclusiv cultural din România.

ARCEN atrage atenția asupra faptului că în România ultimelor luni se constată dezvoltarea unei crize a instituțiilor publice de cultură și o degradare a spațiului cultural românesc care se dorește a fi din ce în ce mai supus noii puteri politice de la București.

ARCEN menționează în protestul scris şi faptul că bugetul TVR Cultural reprezintă 1,7% din totalul bugetului TVR, iar desființarea acestui post de televiziune nu reprezintă o soluție pentru redresarea economică a televizunii publice. Totodată, ARCEN consideră că situația economică a TVR se datorează unui management care a avut ca obiectiv „slujirea puterii politice”, devenind de-a lungul timpului instrument de propagandă pentru diversele forțe politice.

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate- ARCEN crede că postul TVR Cultural este singurul post al TVR care și-a îndeplinit misiunea pe care trebuie să o aibe o televiune publică, aceea de formare și educare a publicului, fiind totodată și singurul post apolitic, unde intelectuali cu diverse simpatii si orientări politice își pot exprima liber ideile.

Finalul protestului este adresat într-o manieră ironică clasei politice românești, final care atrage atenția asupra unei realități spre care România pare că se îndreaptă:

„Duceți-vă misiunea până la capăt: stabiliți repertoriul teatrelor, închideți librăriile și bibliotecile, desființați ziarele cu caracter cultural, închideți galeriile de artă, aruncați în aer sălile de concert, puneți pe foc tot ceea ce înseamnă creație culturală, scoateți în afara legii operatorii culturali și deportați intelectualii. Nu vă faceți griji de tinerii valoroși: își vor lua valizele și vor cere azil politic în statele civilizate ale Uniunii Europene.”

Protestul redactat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate- ARCEN va fi trimis Consiliului de Adminstrație SRTv, primului-minstru Victor Ponta, ministrului Educației și ministrului Culturii.