Expoziţia 'Ada Kaleh. Insula din suflet', vernisata joi, la sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR), se constituie intr-un moment de rememorare a destinului tragic al micuţei insule de pe Dunăre, în aval de Orşova veche, dispărută împreună cu aceasta în apele învolburate ale fluviului, în momentul în care s-a încheiat - la începutul anilor '70 ai secolului trecut - construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier I.

Expozitia 'Ada Kaleh. Insula din suflet'Foto: Afis expozitie

Expozitia reuneste fotografii provenite mai cu seamă din arhivele personale ale foştilor insulari, a unor cărţi poştale şi ilustrate din perioada de glorie a insulei, din hărţi vechi şi a unor obiecte provenite din Ada Kaleh, aceasta reconstituie fidel stilul de viaţă aparte, specific comunităţii insulare preponderent de etnie turcă, organizatorii căutând să sugereze unicitatea unui spaţiu exotic, pierdut pentru totdeauna.

Participanţii la vernisaj vor putea asista la proiecţie de filme documentare realizate în şi despre Ada Kaleh la sfârşitul deceniului 6 de către studioul Sahia Film, cărora li se vor adăuga filmul 'Ada Kaleh Stories' de Ismet Arasan (Turcia, 2009).

Expoziţia Ada Kaleh. Insula din suflet va fi deschisă la sala Foaier până pe 19 august 2012, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea publicului este libera.

Expoziţia face parte dintr-un proiect finanţat de AFCN şi va fi itinerată ulterior la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (14 – 28 septembrie 2012) şi la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 – 31 octombrie 2012).