Jurnalistul si autorul Jonah Lehrer a demisionat din colectivul celebrei reviste americane New Yorker, dupa ce a recunoscut ca a inventat citate pe care le-a atribuit lui Bob Dylan in cartea sa "Imagine: How Creativity Works", relateaza Reuters.

Editura care i-a publicat cartea scriitorului a emis un comunicat in care Lehrer recunoaste ca a mintit intr-un interviu pentru publicatia Tablet, atunci cand a fost intrebat daca citatele din Dylan sunt autentice.

Intrebarea jurnalistului de la Tablet a venit dupa ce Lehrer a fost acuzat ca a inventat citate si in mai multe bloguri New Yorker.

"Citatele respective fie nu exista, fie au fost rescrise, fie au reprezentat combinatii din alte citate mai vechi", a spus Lehrer.

"Minciunile s-au incheiat acum. Inteleg gravitatea pozitiei mele. Vreau sa imi cer scuze tuturor celor pe care i-am dezamagit, in special editorilor si cititorilor mei".

El a declarat ca a demisionat de la New Yorker.

"Este o situatie teribil de trista, insa, in definitiv, ce este important este integritate a ceea ce publicam", a declarat redactorul-sef de la New Yorker, David Remnick.

Editura a precizat ca "exploreaza optiunile" pe care le are si va opri livrarea cartilor cumparate si va retrage copiile electronice.

Potrivit Los Angeles Times, cartea "Imagine:…" a stat 17 saptamani pe liste de bestsellere a publicatiei. Teza din lucrare se bazeaza atat de mult pe "citatul" din Dylan incat editura nu a avut alta solutie decat sa retraga cartea.

In carte, Dylan este citat spunand, in 1965: "Nu am nimic de spus despre lucrurile astea pe care le scriu. Doar le scriu. Nu este niciun mesaj important. Nu imi mai cereti sa explic". Desi prima parte a citatului apare in documentarul facut despre turneul din 1965 al lui Dylan, "Don't look back", ultima parte a fost inventata.

Scandalul aminteste si de cazul lui Jayson Blair care a demisionat in 2003 de la New York Times pentru plagiat, dar mai ales de cel al lui Stephen Glass, care a inventat mai multe articole pentru The New Republic la sfarsitul anilor 90.