Lansat de Ziua Dunării la București, desfășurat la Viena, Bratislava și Budapesta și urmând să se încheie la Tulcea, proiectul ICR și al Asociației Patzaichin-Mila 23 intitulat Danube Connexion. Story and Glory a adus o perspectivă nouă asupra componentei culturale a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Timp de mai multe săptămâni, trei capitale dunărene, Viena, Bratislava și Budapesta au găzduit serii de evenimente organizate de filialele ICR împreună cu municipalitățile și patronate de ministerele afacerilor externe din fiecare țară: sub genericul Plug into Nature o instalație de artă urbană cu mesaj ecologic la Viena, iMYTH, o proiecție publică de mari dimensiuni sinetizând mitologia țărilor dunărene și o competiție cu vâsle pe apa fluviului, sub titulatura de Rowmania, inspirată de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, cel care a inventat și ambarcațiunea originală numită ”canotcă”, construită din lemn cu tehnologia vechilor mesteşuguri din Deltă.

Împletind poveștile (Story) Dunării, de la legenda românească a Meșterului Manole, la imaginile cu vampiri și până la mitologia germană a nașterii Dunării și legendele maghiare și slovace ale podurilor în creația de artă electronică a lui Daniel Dorobanțu, cu performanța în sporturile acvatice (Glory), unde românul Ivan Patzaichin sau ungurul Tamas Wichmann, campioni ai anilor 70-80, au devenit purtători de stindard, proiectul a reușit să lege nu doar țările de pe traiectul fluviului, ci mai ales oameni diverși care au venit să se miște în aer liber și refacă o probă uitată din competiția de caiac-canoe, cea de 10 plus 1, în frumoasele bărci sosite din Deltă. Au pus umărul în organizare, cu entuziasm, federațiile locale de caiac-canoe.

Eveniment de mare vizibilitate, Danube Connexion, primul proiect gândit și realizat în rețea al ICR, a animat prin creativitate și dinamism piața Stephansdom la Viena, zona Eurowea din Bratislava și Piața Deak din Budapesta, precum și bazele sportive și de agrement de la Gänsehäufel Strandbad, Čunovo, Lágymányosi Öböl. Echipele câștigătoare din Austria, Slovacia și Ungaria sunt invitate la Tulcea pentru finala din 2 septembrie, în timpul Festivalului bărcilor cu vâsle, unde se va putea vedea din nou proiecția iMITH, se precizeaza in comunicat.