Cinemateca Union (Sala Paul Călinescu, Str. Ion Câmpineanu nr. 21) prezintă joi, 12 iulie, începând de la ora 18:00, două filme notabile realizate de regizorul român Radu Gabrea în Germania. Ambele producţii sunt transpuneri cinematografice ale unor opere literare, semnate de un mare clasic al literaturii române, I. L. Caragiale şi de un reprezentant important al literaturii germane contemporane, Klaus Modick.

Radu Gabea: Nu te teme, Iacob!Foto: Cinemateca Romana

Deşi s-au bucurat de succes în ţara unde au fost produse (în 1981 şi, respectiv, 1991), cele două filme sunt foarte puţin cunoscute în România. Cineastul Radu Gabrea va fi prezent la proiecţia de la ora 20 de la Cinemateca Union.

Programul proiectiilor:

Radu Gabrea: Calatorie la intamplare

Radu Gabrea: Calatorie la intamplare

Foto: Cinemateca Romana

ora 18:00 - CĂLĂTORIE LA ÎNTÂMPLARE / INS BLAUE

Co-productie Franţa-Germania, 1991 / Dramă, adaptare după romanul omonim de Klaus Modick

Cu: Stéphane Garcin, Anne-Marie Joubert, Denis Karvil, Heinrich Pachl, Barbara Rudnik, Charlote Véry, Christof Wackernagel

Scenariul: Radu Gabrea, Berhard Queysanne

Imaginea: Nicolae Niţă

Montajul: Volker Petry

Producător executiv: Gerhard Schmidt

O tânără pereche de profesori din Köln, din cauza greutăţilor materiale, survenite mai ales ca urmare a faptului că soţul a rămas şomer, nu-şi mai poate permite concediul dorit în Sudul Franţei, la Ardeche. Un prieten, scriitor ratat, dar priceput în sfaturi, îi sugerează soţului o soluţie de ieşire din impas…

ora 20:00 - NU TE TEME, IACOB! / FÜRCHTE DICH NICHT, JAKOB!

Germania, 1981 / Dramă, adaptare după nuvela „O făclie de Paşti” de I. L. Caragiale

Cu: Andre Heller, Aviva Gaire, Dan Nuţu, Pedro Efe

Scenariul: Meir Dohnal, Radu Gabrea, Frieder Schuller

Imaginea: Igor Luther

Montajul: Dragos E. Witkowska

Producători: Rudolf Kalmowicz, Radu Gabrea

Proiecţie specială în prezenţa regizorului Radu Gabrea.

La sfârşitul secolului, înainte de Paşte, într-un sat din Europa, Leiba Zibal şi soţia sa însărcinată Sara închiriază un han. Sunt evrei şi sunt departe de pogromurile din Galicia şi Rusia, dar Leiba este înfricoşat. Ameninţat cu moartea de către fostul său servitor George, se teme pentru el, pentru soţia sa şi pentru copilul lor nenăscut. Asasinarea unui tânăr cuplu este un pretext bun pentru George să întărâte ura împotriva lui Leiba, folosind moartea rituală drept pretext. O mulţime înnebunită ia cu asalt casa lui Leiba, iar acesta îşi aşteaptă călăul. Când se întâlnesc în sfârşit, incredibilul se întâmplă şi, printr-un act disperat, Leiba se salvează pe el, pe soţia sa şi pe copilul lor nenăscut.

NU TE TEME, IACOB! este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul antisemitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi direct soarta, Leiba simbolizează Evreul modern.

La implinirea a 75 de ani, regizorul Radu Gabrea a fost aniversat printr-o seara omagiala, joi, 28 iunie 2012, la Cinemateca Union (Sala Paul Calinescu). In cadrul serii omagiale au fost proiectate filmele RUMENYE! RUMENYE! si COCOSUL DECAPITAT, proiectie la care a fost prezent si regizorul.