În cadrul evenimentului Festival ao Largo, Ansamblul Folcloric Junii Sibiului va fi prezent în Piata São Carlos din Lisabona, în fata Teatrului National São Carlos (Teatru de Operă si sediul Orchestrei Simfonice portugheze), în data de 10 iulie 2012, ora 22h00, cu un program de dansuri populare romanesti.

Dansatorii sibieni vor interpreta pentru publicul portughez o suită de dansuri si cântece traditionale românesti din Banat, Dobrogea, Maramures, Moldova, Muntenia si Transilvania, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Cea mai veche formaţie de dansuri populare din România, devenită patrimoniu universal, grupul Junii Sibiului s-a născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat, de-a lungul timpului, în ansamblu profesionist naţional.

Bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentiştilor şi soliştilor vocali au fost aplaudate în cele peste 400 de turnee efectuate în Europa, America de Nord, Asia şi Africa şi au fost recompensate cu premii şi medalii. Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut şi în 1986, când Junii au fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007.