Retelele culturale europene, care reunesc sute de organizatii din domeniul artistic si cultural, au publicat o scrisoare deschisa adresata Guvernului si Senatului Romaniei in care protesteaza "cu tarie" impotriva trecerii Institutului Cultural Roman din subordinea presedintiei in cea a camerei superioare a Parlamentului, potrivit unui comunicat ICR transmis HotNews.ro.

Iata continutul acestei scrisori:

"Suntem sute de organizatii, asociatii si retele culturale si artistice din Europa, care reprezinta si sunt in legatura cu mii de oameni reprezentand o diversitate de culturi si de categorii. Protestam cu tarie impotriva actualei propuneri a Guvernului Romaniei de a schimba misiunea si subordonarea Institutului Cultural Roman.

Va rugam sa recunoasteti munca excelenta, responsabila, eficienta si cu rezultate impresionante pe care ICR-urile au desfasurat-o si sa lasati neatinse misiunea, independenta si subordonarea de pana acum - nu vedem nimic gresit aici, numai lucruri bune; nimic care sa trebuiasca 'reparat'!

Noi si publicul nostru am descoperit frumusetea culturii romane prin aceste Institute; am descoperit bogatia gandirii contemporane romanesti si am avut marele noroc de a descoperi si lucra cu reprezentantii cei mai de seama atat ai tinerei generatii, cat si ai generatiei deja recunoscute de artisti romani¬ si toate acestea multumita Institutelor Culturale Romanesti independente.

Dispunand de mult mai putine resurse ca alte institute culturale nationale, ICR a reusit admirabil sa puna artistii si arta din Romania pe o harta culturala internationala extrem de competitiva intr-o perioada relativ scurta de timp. Acest fapt se datoreaza in foarte mare masura viziunii inovatoare a presedintelui Horia-Roman Patapievici de a raspunde cerintelor de pe pietele culturale internationale.

Asemeni Institutului Goethe, Institutului Francez, British Council si multor altele, Institutele Culturale Romanesti formeaza un spatiu neutru crucial pentru schimburile culturale internationale, sprijinind lansarea si dezvoltarea schimburilor si colaborarilor culturale internationale. La fel ca celelalte institute culturale, ICR-urile corecteaza stereotipurile, sprijina talentul, internationalizeaza carierele, disemineaza cunoasterea a tot ce este mai valoros din cultura pe care o reprezinta.

Romania este semnatara a numeroase tratate si declaratii internationale, atat cu si fara caracter de lege, care obliga statele sa sprijine intr-un mod activ libertatea expresiei artistice si culturale. O masura 'de urgenta' pentru a schimba radical misiunea ICR si de a-l trece sub un control politizat evident este impotriva literei si spiritului tututor acestor documente".

Printre semnatarii acestor scrisori se numara IETM - International Network For Contemporary Performing Arts (retea care reuneste sute de organizatii, artisti si producatori din domeniul artelor spectacolului din lumea intreaga), CULTURE ACTION EUROPE (organizatie reunind peste 100 de membri reprezentand peste 80.000 de actori in domeniul cultural si care urmareste promovarea culturii ca element definitoriu al proiectului european), NEMO - the Network of European Museum Organisations (reprezentand peste 32 organizatii muzeale din Europa), IG KULTUR OSTERREICH (organism-umbrela reunind peste 350 organizatii culturale din Austria), WORLD CINEMA ALLIANCE (reprezentand 2500 de profesionisti din domeniul cinematografiei), UTE CLASSEN KULTURMANAGEMENT - International office for performing arts exchange (Germania).

O scrisoare deschisa de sprijin a fost transmisa, de asemenea, de MORE EUROPE (initiativa civica a fundatiilor si institutelor culturale avand ca misiune sublinierea importantei rolului pe care cultura il joaca in relatiile externe ale Uniunii Europene), care poate fi integral consultata la aici.

Alte scrisori de sustinere din Europa:

  • Mesajul adresat de Alon Sapan, directorul centrului Holon Mediatheque din Israel
  • Mesajul din partea Departamentului de Arte al Facultatii de Stiinte Sociale si Umane din cadrul Universitatii Ben-Gurion din Negev, Israel, semnat de prof. Haim Manor

Personalitati culturale franceze se alatura protestului (comunicat ICR)

Personalitati culturale franceze s-au raliat, de asemenea, protestului lansat de regizorul Lucian Pintilie privind hotararea Guvernului Ponta de a subordona Institutul Cultural Roman autoritatii Senatului. Printre acestea se numara editorii Jean Mattern (EDITIONS GALLIMARD), Christophe Bara (EDITIONS L'ENTRETEMPS), Paul Otchakovsky-Laurens (EDITIONS P.O.L), scriitorul Michel Deguy, istoricul Alain Besancon (membru al Institut de France), traducatoarea Marie-France Ionesco, jurnalistul Philippe Tesson (jurnalist la LE FIGARO si director al revistei teatrale L'AVANT-SCENE) si Michel Ciment (binecunoscut critic de film, director al revistei POSITIF si producator la France-Culture).

Organizatii culturale americane de prestigiu sustin Institutul Cultural Roman

Un numar considerabil de profesionisti si organizatii americane de varf s-au alaturat, de asemenea, acestei campanii de sustinere a activitatii si demersului Institutului Cultural Roman, trimitand Guvernului si Senatului scrisori deschise, din care redam scurte fragmente:

Laurence Kardish, Senior Curator, Muzeul de Arta Moderna (MoMA), New York

Va scriu pentru a lauda Institutul Cultural Roman asa cum este el organizat in momentul de fata. In New York, ICR este o institutie remarcabila care a oferit new yorkezilor, inclusiv romanilor care locuiesc in metropola noastra, ocazia de a cunoaste excelenta din cultura romana in toate domeniile. Lumea artistica din New York continua sa fie impresionata de faptul ca acest grup care reprezinta o tara a carei populatie este o fractiune din cea a Germania, Marii Britanii sau Frantei si ale carei resurse sunt limitate poate fi atat de eficient si cu rezultate comparabile cu cele ale serviciile culturale oferite de natiunile amintite.

Mike Maggiore, Programator in cadrul Film Forum, New York:

"Suntem impresionati de multi ani de dedicatia pe care ICR a aratat in promovarea artistilor si culturii romanesti. Exista putine state in lume care se pot bucura nu doar de emisari culturali eficienti precum ICR, dar care au si capacitatea si excelenta de a ii sustine pe artisti si a transforma munca lor in ceva vital. Fara initiativa ICR de a ne edifica in privinta diversitatii si frumusetii culturii romane, am fi ramas probabil - cel putin in Statele Unite - la ideea ca Romania este tara vampirilor din castele si a gimnastilor. In mod respectuos va solicit sa reconsiderati actuala propunere de a modifica misiunea Institutului Cultural Roman. Activitatea ICR - si a artistilor romani - merita sa fie deasupra disputei politice a momentului".

Milos Stehlik, Director, Facets Multi-Media, Inc., Chicago:

"Institutul Cultural Roman din New York, a carui activitate o cunosc cel mai bine, este o organizatie exemplara ale carei activitati si impact acopera intreaga SUA. Este MAI eficienta decat institutele culturale ale altor state care detin, sunt sigur, bugete mult mai mari - ale Frantei sau Marii Britanii, de exemplu. Institutul a reusit sa pozitioneze Romania ca tara dinamica din punct de vedere cultural si democratic si ca o forta remarcabila in Europa, precum si ca natiune cu o istorie bogata - foarte putin cunoscuta in Statele Unite. Orice incercare de a schimba misiunea Institutelor Culturale Romanesti aducandu-le sub un evident control politic printr-o masura "de urgenta" reprezinta nu doar o lovitura impotriva libertatii artistice, dar va fi contraproductiva pe termen lung in plasarea Romaniei la nivel global".

Jane Lombard, Lombard Freid Projects, New York:

"Tarile devin cunoscute prin artistii lor... nu invers. Artistii contemporani si cineastii romani sunt printre cei mai buni. Avem nevoie de ICR si ICR trebuie sa fie independent si liber sa arate lumii tot ce aveti mai bun si mai nou de oferit. Va rog nu schimbati o institutie care functioneaza si care isi reprezinta tara in strainatate admirabil".

Hou Hanrou, director al galeriei San Francisco Institute for the Arts (SFAI), fost curator al Bienalelor de la Lyon, Istanbul si a pavilionului Frantei la Bienala de la Venetia, San Francisco:

"Va rog sa luati la cunostinta sprijinul meu in a apara o institutie ca Institutul Cultural Roman. Ceea ce este important nu este doar ca arta contemporana romaneasca sa ramana vizibila pe plan international cu sprijinul institutului. Am avut o experienta extraordinara colaborand cu ICR pentru proiectul Dan Perjovschi la SFAI. Ce este insa si mai imperativ este necesitatea de a apara creatia contemporana si cultura experimentala pentru a intari societatea civila care este amenintata in lumea intreaga. ICR, alaturi de alte organizatii nationale si internationale, sunt garantii ale acestei rezistente si consolidari. Trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru a le proteja."

Edward Foster, presedinte al Editurii Talisman House, New Jersey:

"Institutul Cultural Roman a jucat in mod clar un rol foarte important in a aduce Romania si cultura romana in atentia internationala. Au ajuns la noi zvonuri ca se ia in considerare reorganizarea Institutului si a activitatii sale. Sper ca aceste zvonuri sunt false. Activitatea ICR este cruciala in mentinerea Romaniei ca un lider cultural pe plan global."

Celor de mai sus li s-au alaturat alti semnatari ai unor scrisori de sprijin, printre care directorul Festivalului International de Literatura PEN WORLD VOICES din New York, directorul CEC ARTSLINK (organizatie de sprijin a colaborarilor artistice intre SUA si Europa de est), Alissa Simon, programator al FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM DE LA PALM SPRINGS, Basil Tsiokos, programator de film documentar AL SUNDANCE FILM FESTIVAL, echipa artistica si administrativa a companiei de teatru TRAPDOOR din Chicago, Dennis Deletant, profesor dr. la UNIVERSITATEA GEORGETOWN din Washington, DC, sau Sal Robinson, editor la MELVILLE HOUSE PUBLISHING.

Revista americana VARIETY, una din cele mai importante referinte cinematografice ale industriei de film din lumea intreaga, a publicat in 24 iunie un articol cu titlul "Cineastii lupta pentru pastrarea neutralitatii institutului cultural". Articolul noteaza ca unii din cei mai importanti cineasti romani, cunoscuti in lumea intreaga, printre care Lucian Pintilie, Cristi Puiu sau Cristian Mungiu, au protestat vehement fata de recenta ordonanta de urgenta privind ICR (articolul este disponibil online aici).

Randy Gener, reputat critic de teatru din New York, a publicat in 16 iunie pe blogul sau in the theatre of One World un articol intitulat "Institutele Culturale Romanesti sub asediu/Noul Guvern Ponta preia controlul politic", in care subliniaza ca in curand ICR-urile din strainatate vor deservi doar nevoile comunitatilor de romani. Postarea de pe blog preia textul ordonantei de urgenta si mentioneaza luarile de pozitie luate de artistii din Romania si pune sub semnul intrebarii urgenta acestei masuri.

Aceste articole si scrisori de sustinere se adauga seriei de luari de pozitie in favoarea ICR de catre partenerii EUNIC din Romania (Institutul Goethe, Institutul Francez, British Council, Institutul Camoes, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Polonez, Centrul Cultural Ungar, Delegatia Wallonie-Bruxelles), precum si de numerosii artisti si oameni de cultura care au semnat petitiile online si alte miscari de sustinere pe plan intern. "Faptul ca Romania a avut in 2010-2011 presedintia EUNIC arata relatiile apropiate dintre sediile noastre centrale din toata Europa. Nu doar cooperarea buna pe care o avem aici, in Romania, dar in toata Europa si asta inseamna de asemenea ca modul in care a lucrat ICR pana acum este exact modul in care gandim noi ca ar trebui sa fie colaborarea noastra" - Beate Kohler, directorul Goethe-Institut Bucuresti; "Relatia cu ICR este excelenta, si nu doar cu Institutul Francez, ci cu noi toti (...) Pentru noi a fost foarte important ca ICR a avut presedintia EUNIC, a fost un mandat foarte important, foarte bun si respectat si trebuie sa mentionam ca, in afara, calitatea echipelor ICR in toate tarile a fost atat de buna incat Institutul Francez din Paris a luat in discutie realizarea unui parteneriat special intre Institutul Francez si ICR" - Didier Dutour, director adjunct al Institutului Francez din Bucuresti.

Articolele, scrisorile si declaratiile mentionate sunt expresia unei solidaritati nascute din credibilitatea internationala pe care ICR a castigat-o in ultimii opt ani.

De asemenea, Oana Sanziana Marian publica, in Huffington Post, un articol cu titlul "Artistii romani lupta pentru o societate civila", in care arata ca ordonanta de urgenta privind ICR a fost promovata nedemocratic, fara o dezbatere parlamentara, si este considerata de multi drept o vendeta personala a lui Victor Ponta impotriva lui Traian Basescu.

"Este de asemenea important sa intelegem ca nu Traian Basescu apara ICR. Ci aritistii si liderii culturali", adauga autoarea, care invoca nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Cornel Porumboiu, Andrei Serban sau Norman Manea.