Galeria AnnArt gazduieste expozitia Vladimir Șetran: Sânziene, al cărei vernisaj va avea loc joi, 21 iunie, ora 19, in cele trei săli ale galeriei de pe Kiseleff. Expoziția se deschide în noaptea de sânziene, cea mai scurtă a anului, în pragul solstițiului de vară și prilejuiește privitorului reflecții asupra misterului feminin.

Vladimir SetranFoto: AnnArt Gallery

Sânziene este prima expoziție personală a lui Șetran la AnnArt, după participarea în decembrie – ianuarie 2012 la cea de grup, Caiet de planuri, și reunește peste 160 de desene colorate în format mare - nuduri feminine în tuș colorat și acril, realizate pe parcursul a foarte mulți ani: “lucrez nuduri de când mă știu”, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Expoziția este panotată de către artist sub forma unui asalt copleșitor al simezelor AnnArt: o juxtapunere-colaj uriaș a lucrărilor care se constituie astfel ca o lucrare unică și totodată multiplă, cu un efect vizual de mare intensitate.

“Deplină este voluptatea liniei de contur pe amintirea curbelor anatomice şi pe dinamica unor poziţii nonşalante. Personajele feminine ale lui Şetran sunt secvenţe stroboscopice, adică dau efectul retard pe retină al unui continuu protocol senzual al naturaleţii. Dacă regula celor 25 de imagini pe secundă dă corp cinematograficului, alunecarea curbilinie a desenului în 25 de secunde poate da, în zeci de secvenţe, un film venusian, o „Città delle Donne“ Aurelia Mocanu, critic de artă.

Nume de referință in istoria artelor plastice din România, Vladimir Șetran este pictor şi totodată profesor la Catedra de Design a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti; are în palmares o serie numeroasă de expoziții în România și în străinătate, multe din lucrările sale facând parte din colecţii private în Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de cavaler, Șetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984).

Expoziția este insoțită de un proiect creativ semnat de David Șandor: Toccata, un film de animație si documentare subiectivă asupra personalității și operei lui Vladimir Șetran. Filmul pe suport DVD | 9 min | a fost comisionat de AnnArt pentru expoziția Sânziene și va fi prezentat la vernisaj și în câteva sesiuni separate pe parcursul expoziției.

David Șandor a absolvit în 2002 Ceramica la UNARTE, clasa profesorului Ilie Rusu. Este un artist complex, care în primul deceniu de creație a explorat mai multe direcții de expresie plastică – de la tridimensionalul ceramicii și al sculpturii până la desen și animație 3D. Atent la generațiile dinaintea sa, Șandor a avut stagii de creație alături de consacrați precum Codre și astăzi Șetran. Bursier Attic Arts la ICR Londra în 2008, Șandor este de asemenea inițiatorul programului Întâlniri cu desene, care s-a constituit drept un cadru de lucru în care artistul împreună cu Alexandru Rădvan și-au studiat evoluția creativă pe parcursul 5 ani, în perioada 2006 – 2011.

Expoziția Vladimir Șetran: Sânziene este deschisă pentru public în perioada 21 iunie – 22 iulie 2012, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare, se mai arata in comunicatul de presa.