Libraria Bastilia din Bucuresti (Piata Romana nr. 5) este gazda evenimentului de lansare a volumului de proza scurta Pina la capatul liniei, de Petre Barbu, aparuta la Editura Cartea Romaneasca. Cartea va fi lansata miercuri, 20 iunie, de la ora 19.00, in prezenta prozatorul Petre Barbu si va fi prezentata de criticul literar Carmen Musat.

Petre Barbu: Pana la capatul linieiFoto: Cartea Romaneasca

Potrivit editurii, Pina la capatul liniei – publicata si in editie digitala – este o carte tulburatoare despre iubire, moarte, suferinţe si sperante. O carte intocmai ca viata. Nimic nu exista separat, protejat de o granita bine definita. Iubirea infloreste in preajma mortii si lumineaza suferinta, iar durerile se revarsa in sperante. O carte in care personajele cred cu tarie ca iubirea va invinge moartea si ca sperantele lor pot alina, ca niste medicamente, suferintele.

Toate se regasesc in citeva destine, greu de introdus intr-un spatiu bine delimitat si imposibil de situat intr-o ierarhie. Tocmai de aceea este frumoasa viata, pentru ca le cuprinde pe toate, de-a valma, intr-o dulce si amara imbratisare!

„Petre Barbu este unul dintre cei mai subtili prozatori romani contemporani. Impregnate de «freamatul viu al realitatii», povestirile din Pina la capatul liniei te cuceresc prin umanitatea lor profunda, transcrisa adeseori intr-o tonalitate ludica. Reflectia existentiala si reflectia artistica se impletesc in acest volum exemplar, in care obsesia fidelitatii fata de realitate este sistematic subminata de parodie.

Ceea ce il recomanda in mod special pe acest prozator – cehovian prin capacitatea de a construi, in putine cuvinte, destine intregi – este exceptionala sa putere de a descifra, in aparenta discontinuitate a banalitatii cotidiene, coerenta dramatica a vietii si a mortii.” este de parere Carmen Musat, eseist si critic literar.

Petre Barbu (n. 20 iulie 1962) este ziarist la Adevarul Holding. A debutat editorial cu volumul de nuvele Tricoul portocaliu fara numar de concurs (Editura Cartea Romaneasca, 1993). A publicat romanele Dumnezeu binecuvinteaza America (Editura Nemira, 1995), Ultima tresarire a submarinului legionar (Editura Nemira, 1998), Blazare (Editura Polirom, 2005) si volumul Teatru (Editura Unitext, 2003). In 1997, piesa de teatru Dumnezeu binecuvinteaza America, adaptarea pentru scena a romanului cu acelasi titlu, a cistigat Premiul I la concursul „Camil Petrescu”, organizat de Ministerul Culturii. In 2003 a obtinut premiul „Cea mai buna piesa romaneasca a anului” – UNITER (in urma concursului de dramaturgie din anul 2002) pentru Tatal nostru care esti in supermarket. Alte doua piese i-au fost nominalizate la concursul UNITER: La stinga tatalui (1998) si Duelistul (2000).