Prizonierul cerului, de Carlos Ruiz Zafon, cel de-al treilea volum din ciclul de romane inceput cu Umbra vintului si Jocul ingerului, a aparut in colectia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba spaniola si note de Ileana Scipione.

Prizonierul cerului de Carlos Ruiz ZafonFoto: Polirom

Prizonierul cerului (2011) revine la misterioasa si fascinanta lume din Cimitirul Cartilor Uitate, in centrul vechi al Barcelonei. In dimineata de Craciun a anului 1957, Daniel Sempere, cunoscutul protagonist, se afla singur in anticariatul tatalui sau, cind apare un personaj misterios. Acesta isi manifesta interesul fata de unul dintre cele mai pretioase volume din magazin, tinut sub cheie, o editie frumoasa, cu ilustratii unice, din Contele de Monte-Cristo. Desi nu pare sa aiba o pasiune aparte pentru carti, strainul insista sa cumpere aceasta editie scumpa si sa i-o daruiasca prietenului apropiat al lui Daniel impreuna cu o dedicatie stranie. Vizita sa declanseaza o serie de aventuri uluitoare, presarate cu urmariri, tradari, povesti de iubire, evadari spectaculoase din temnita, schimbari de identitate si reintoarceri din morti care schimba destinele tuturor si la care cititorii fideli vor lua parte cu sufletul la gura.

„Un roman al splendorii si al capcanelor, care la rindul lor ascund alte si alte capcane. In miinile lui Carlos Ruiz Zafon, fiecare scena imprumuta aerul misterios din primele filme ale lui Orson Welles. Trebuie sa fii cu adevarat romantic ca sa-i poti aprecia intreaga valoare, si abia atunci lectura ta va fi exceptionala.” (Stephen King)

Carlos Ruiz Zafon s-a nascut la Barcelona, in 1964. A lucrat in publicitate si a colaborat la reviste prestigioase precum La Vanguardia sau El País. Pentru citiva ani, a locuit la Los Angeles, unde si-a incercat condeiul scriind scenarii de film. Si-a inceput cariera literara in 1993, cu o carte pentru copii, Printul din negura (Polirom, 2011), pentru care i s-a decernat premiul Edebé. I-au urmat romanele Palatul de la Miazanoapte (1994; Polirom, 2011), Luminile din septembrie (1995; Polirom, 2012), Marina (1999; Polirom, 2010), Umbra vintului (2001; Polirom, 2005), distins cu Prix du Meilleur Livre Étranger in 2004, finalist la Premiul pentru roman Fernando Lara (2001) si Premiul Llibreter (2002) si desemnat cea mai buna carte a anului 2002 de cititorii revistei La Vanguardia; in anul 2008 a aparut Jocul ingerului (Polirom, 2009).

Cartile sale au fost traduse in peste patruzeci de limbi si au cucerit numeroase premii si milioane de cititori de pe toate continentele.