Sculptorul Marcel Guguianu a murit in noaptea de luni spre marti, la varsta de 89 de ani, ultima lui dorinta fiind ca inima sa-i fie scoasa si dusa la Barlad, unde sa fie asezata intr-o sculptura, in curtea pavilionului expozitional care-i poarta numele, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Marcel Guguianu lasa in urma un numar impresionant de lucrari de sculptura monumentala, ansambluri statuare, busturi bronz si marmura ale unor scriitori, poeti, savanti, actori, amplasate in parcuri, gradini publice, institutii, teatre si muzee, in orase din Romania si din strainatate.

Numeroase opere ale sale fac parte din colectii particulare si de stat, in Romania, Italia, Canada, Danemarca, Olanda, Franta, Germania, Japonia, Grecia, SUA, America de Sud etc., iar la Barlad, orasul sau natal, exista un pavilion expozitional care ii poarta numele.

In acest spatiu, sculptorul a dorit sa ii fie depusa inima, avand un loc special pregatit de maestru in sculptura "Rugaciune", la capatul Aleii Nemuririi. El si-a mai dorit ca medicul Mircea Beuran, unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, sa-i scoata inima dupa deces.

Marcel Guguianu va fi inmormantat la Barlad.

Nascut pe 28 iunie 1922, Guguianu a fost student al Academiei de Arte Frumoase Bucuresti, sub indrumarea profesorului Cornel Medrea. A fost profesor de sculptura si desen, consilier restaurator pentru monumente istorice si de arta, membru permanent al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al Bancii Mondiale (statueta sa "Ciocarlia" a devenit Emblema diviziei de cultura a Bancii Mondiale, Washington). A fost si profesor de sculptura invitat al statului San Marino.

Incepand cu anul 1948, a participat la toate expozitiile anuale, bienale si de grup din Romania si la traditionalele festivaluri, simpozioane si bienale internationale de arta plastica, la Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovac, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzeala, care-i poarta numele, la Contess Madelaine din New York. In 1992 s-a creat Fundatia "Marcel Guguianu".

Marcel Guguianu a fost decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler de presedintele Ion Iliescu, in 2002, la implinirea varstei de 80 de ani si respectiv a 60 de ani de activitate, dar si cu multe alte titluri si distinctii, din partea unor institutii din Italia, San Marino, Brazilia si SUA.