Solisti ai Filarmonicii George Enescu si muzicieni romani stabiliti la Paris se intalnesc pe scena Salii Mari a Ateneului Roman sambata, 16 iunie 2012, ora 19.00, pentru un eveniment special – Promenada muzicala de la Paris la Bucuresti – un regal muzical cu piese purtand semnatura compozitorilor francezi contemporani cu Enescu.

Publicul ii va putea urmari interpretiand pe urmatorii solisti: Fernand Iaciu (vioara), Micaela Mingheras-Couture (soprana), Andrei Licaret (pian), Ionut Bogdan Stefanescu (flaut), Emil Visenescu (clarinet) si Horia Maxim (pian).

Potrivit comunicatului ICR, programul concertului va contine urmatoarele lucrari: Françaix – Thème avec variations (soprana, clarinet si pian), Debussy – Clair de lune (pian), Chausson – Poème op. 25 (vioara, pian), Enescu – Cantabile si Presto (flaut, pian), Poulenc – Sonate (clarinet, pian), Saint Saëns – Violons dans le soir (soprana, vioara, pian), Saint Saëns – Une flûte invisible (soprana, flaut, pian), Ravel – Tzigane (vioara, pian), Ravel – La flûte enchantée (Shéhérazade) (soprana, flaut, pian), Debussy –Trois préludes (pian), Fauré – Fantaisie (flaut, pian), Spohr – 6 Deutsche Lieder (soprana, clarinet, pian).

Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu“ in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Biletele, in valoare de 30, 25 si 20 lei, au fost puse in vanzare la casa de bilete a Ateneului Roman.

Violonistul francez de origine română FERNAND IACIU a studiat sub îndrumarea lui George Manoliu, Daniel Podlowski și Galina Barinowa. A debutat alături de Filarmonica George Enescu, în același timp având și o bogată activitate concertistică, fiind membru al Cvartetului Philarmonia. S-a stabilit la Lille în 1982, iar doi ani mai târziu a devenit prim-violonist al Orchestrei Naționale din Lille, alături de care a cântat sub bagheta unor mari dirijori. A fost invitat ca solist al Orchestrei de Cameră din Auvergne, l'Orchestre de Montpellier et l'Orchestre Philharmonique du Luxembourg. Din 1986 este liderul Cvartetului Lalo, alături de care a efectuat numeroase turnee în Italia, Marea Britanie, Germania și a participat la festivaluri în compania unor importanți soliști, și din același an predă vioara la Conservatorul Național din Lille.

Născută în România într-o familie de muzicieni, MICAELA MINGHERAȘ a studiat canto la Conservatorul din București sub îndrumarea prof. Arta Florescu. A debutat pe scena Operei din Galați în rolul Gilda din Rigoletto și a apărut ulterior în numeroase roluri ca invitată a Operei din Timișoara, Cluj-Napoca și București. Stabilită în Franța, și-a continuat cariera lirică sub bagheta unor renumiți dirijori precum Richard Bradshaw, Guy Condette, Cyril Diederich, Laurence Foster, Alain Lombard, Friedrich Pleyer, Michelangelo Veltri, alături de Paata Burchuladze, Giovanna Casolla, Margarita Castro-Alberty, Gregory Kunde, Leontina Vaduva și Giogo Zancanaro, într-o bogată activitate concertistică.

ANDREI LICAREȚ a concertat în toată Europa și în Statele Unite, câștigând un număr important de competiții printre care Jeunesse Musicales (premiul I), București Yamaha (premiul I) sau Premiul II la concursul Lory Wallfish. Printre profesorii cu care a studiat se numără Gabriela Enășescu, Viniciu Moroianu, Dana Borșan, Dan Dediu (cu care a studiat compoziție) și Jacques Rouvier. A studiat și la Salzburg cu Dmitri Baskirovs, iar în prezent este studentul lui Leon Fleisher la Peabody Conservatory.

Doctor în muzică al Academiei de Muzică din București, IONUȚ BOGDAN ȘTEFĂNESCU a debutat ca solist în anul 1983 și a susținut numeroase recitaluri și concerte în România și în străinătate (Anglia, Franța, Spania, Cehia, Germania, Olanda, Coreea de Nord, Japonia, U.S.A), participând în același timp la mai multe festivaluri naționale și internaționale. Ionuț Bogdan Ștefănescu este în același timp compozitor (Pianissimo Summer Dream - piesă pentru ansamblu de percuție - primă audiție absolută la Conservatorul din Lausanne, 2005), autor de librete de operă, de scenarii de film, precum și autorul unor volume printre care Joc de oglinzi (2004), Vârstele flautului (2005), Despre pietre și păsări (2006).

Clarinetistul EMIL VIȘENESCU a studiat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea profesorilor Ioan Cudalbu şi Valeriu Bărbuceanu. În 1993 a devenit membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. Are o activitate susţinută pe scenele de concert din ţară şi din străinătate, atât ca solist al unor orchestre simfonice, cât şi ca membru al unor ansambluri camerale cum ar fi Pro Contemporania, Hyperion, Profil şi Devotio Moderna. Emil Vișenescu este membru al Trio-ului Mozaic, ansamblu care a colaborat strâns cu numeroși compozitori români, rezultatul fiind mai multe piese dedicate ansamblului.

Din 2002 predă clarinetul la Universitatea Națională de Muzică București.

HORIA MAXIM este considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale. Este un muzician afirmat după 1990, abordând un repertoriu vast, atât ca solist concertist (colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din Romania, sub bagheta unor prestigioşi dirijori), cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli de concert din Europa şi Japonia. Lista repertoriului său solistic cuprinde concerte de Mozart (KV 466 si 488), Beethoven (nr. 2, 3, 5), Brahms (nr. 1), Ceaikovski (nr. 1), Grieg, Rahmaninov (nr. 2 si 3), R. Strauss (Burlesca), Ravel (nr. 1 si 2), în timp ce programele camerale oferite publicului conţin o mare varietate de lucrări, începand de la Bach şi Händel, şi încheind cu cei mai apreciati compozitori contemporani.