The Doors of Perception, celebrul eseu al lui Aldous Huxley, a aparut de curind in colectia „Eseuri&Confesiuni” a editurii Polirom, insotit de Raiul si iadul, o continuare a acestuia.

Portile perceptiei. Raiul si iadul, de Aldous HuxleyFoto: Polirom

Unul dintre cele mai bine vindute titluri Polirom la Bookfest 2012, volumul Portile perceptiei. Raiul si iadul – traducere de Mihai Moroiu – este disponibil si in editie digitala.

Intr-o dimineata din primavara anului 1953, Aldous Huxley ia patru zecimi de gram de mescalina si asteapta rabdator sa vada ce se intimpla. Dupa un timp, constata ca totul, de la florile din vaza pina la cutele pantalonilor, e complet schimbat: culorile sint mai intense si mai luminoase, iar timpul si spatiul par sa nu aiba nici o importanta. Huxley noteaza cu lux de amanunte senzatiile traite in Portile perceptiei, conchizind ca halucinogenele stimuleaza creativitatea si brodind pe marginea efectelor pe care asemenea experiente le-ar putea avea asupra artei si religiei.

In continuarea acestui eseu devenit clasic, Raiul si iadul arata ca halucinogenele pot fi folosite si pentru a ajunge la o perceptie spirituala si la revelatia personala. Raiul si iadul se refera aici, metaforic, la ceea ce Huxley considera a fi doua stari contrarii care se pot manifesta la „antipozii mintii” atunci cind se deschid „portile perceptiei” – nu doar in cadrul experientelor mistice, ci si in viata de zi cu zi

Aldous Huxley (1894-1963) este nepotul celebrului naturalist si eseist Thomas Henry Huxley si fratele renumitului naturalist Julian Huxley. In 1908 isi incepe studiile la Eton, iar dupa o intrerupere de doi ani (pricinuita de o grava afectiune oculara) le continua la Balliol College, Oxford, unde va preda pentru scurt timp literatura. In 1916 publica volumul de versuri Roata in flacari. Debutul in proza se produce patru ani mai tirziu, in 1920, cu un volum de nuvele, Limbo, iar in anul urmator apare primul sau roman, Galben de crom.

Autor prolific, lui Huxley i-au aparut de-a lungul vietii peste patruzeci de carti, dintre care amintim: romanele Punct contrapunct (1928; Polirom, 2003), Orb prin Gaza (1936; Polirom, 2009), Minunata lume noua (1932, a carei continuare, Reintoarcere in minunata lume noua, apare in 1958; publicate intr-un singur volum la Editura Polirom, in 2003), Cintec de lebada (1939, Polirom, 2010), Geniul si zeita (1955, Polirom, 2009), Insula (1962, Polirom, 2011); volumul de versuri Leda (1920); culegerile de nuvele Surisul Giocondei (1924), Doua sau trei gratii si alte povestiri (1926), Muzica nocturna (1931); volumele de eseuri Studii adecvate (1927), Scopuri si mijloace (1937), Filozofia eterna (1945), Portile perceptiei (1954, sursa de inspiratie pentru numele celebrei formatii The Doors), piese de teatru si carti de calatorie. In 1939, Huxley a primit James Tait Black Memorial Prize pentru romanul After Many a Summer Dies the Swan, iar in 1959 a fost distins cu Premiul pentru Merit al Academiei Americane de Arte si Litere.