Psalterionul, vechi instrument triunghiular, cu coarde, folosit până în Evul Mediu, trombonul baroc, teorba şi flautul traverso sunt doar câteva dintre instrumentele care vor da sunetul unui eveniment cu totul special, la Timişoara. In perioada 10-19 Iunie 2012, are loc cea de-a VII-a editie a Festivalului de Muzica Veche Timisoara.

Evenimentul aduce, în orasul de pe Bega, muzicieni de reputaţie mondială din Germania, Belgia, Austria, Olanda, Norvegia, Serbia şi Italia.

Evenimentul inaugural al festivalului va avea loc în 10 iunie, la ora 20, în Domul Romano-Catolic: „Muzica de orgă în Europa în dialog cu J.S.Bach”, recital susţinut de Steffen Schlandt, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Evenimentul este organizat de Societatea Musica Antica in colaborare cu Filarmonica Banatul, Consiliul Local si Primaria Municipiului Timisoara.

Înfiinţată în anul 2005 Societatea Musica Antica a condus o activitate de pionierat in vestul Romaniei avand ca obiect principal de activitate promovarea creatiei muzicale ale sec. XIV – XVII interpretata in maniera istorica, pe instrumente de epoca (originale si replici), cautand sa restituie publicului larg savoarea si parfumul Europei altor vremuri.

Societatea Musica Antica si-a castigat o solida reputatie internationala care a condus anul acesta la invitarea ei de a face parte din REMA (Reteaua Europeana a Festivalurilor de Muzica Veche), avantaj esential pentru vizibilitate si promovare la nivel european.

Potrivit lui Codrin Emandi, Directorul Festivalului de Muzica Veche Timisoara, "organizarea Festivalului de Muzica Veche, inscrierea lui in reteaua europeana a festivalurilor de acest gen, nivelul artistic la care ne angajam si amploarea participarii internationale, bogatia repertoriului restituit, incercarea de a face sa apara in spatiul banatean ‘replici’ ale festivalului (cele doua editii ale Festivalului de Muzica Veche Brebu Nou), organizarea de cursuri Master pentru artisti interpreti profesionisti, de conferinte care sa incadreze teoretic spectacolele noastre, strangerea fondurilor cu care sa fie sustinute toate acestea, iata o parte din intreaga gama de activitati ale Societatii Musica Antica.

Dincolo de bucuria simpla si fireasca de a canta aceasta muzica, ceea ce ne anima este numarul tot mai mare de muzicieni europeni de mare renume ce ni se alatura in editiile succesive ale festivalului si emotionantul entuziasm cu care publicul primeste concertele noastre.

In acest fel ne intelegem si ne asumam contributia la viata culturala a orasului si la reflectarea ei in lume."